Замість алеї – сувенірний ринок. У Верховині зрізали 60-річні каштани

У Верховині на вулиці Шептицького зрізали алею каштанів. На цьому місці планують розпочати будівництво сувенірного ринку. Жителька Верховини Наталія Руденко живе поруч зі зрізаною...

У Верховині на вулиці Шептицького зрізали алею каштанів. На цьому місці планують розпочати будівництво сувенірного ринку.

Жителька Верховини Наталія Руденко живе поруч зі зрізаною алеєю. Розповідає, що знищили її 30-го жовтня. Те, що дерева зрізані, жінка побачила наступного дня, коли повернулася додому. За її словами, тоді зрубані стовбури каштанів жителі помітили в парку неподалік.

“Коли ми звернулися громадою до селищного голови, він нам “рекомендував” не бити на сполох, не розголошувати цю ситуацію, бо тут буде ринок. Він запроєктований вже давно між двома проїжджими частинами. У нас нічого не вийде і в цьому немає ніякого сенсу. Проте ми подали два інформаційні запити, на які нам не надали відповідь, а дали банальну відписку”, – розповідає Наталія Руденко.

Зоряна Шлюсар проживає на сусідній із алеєю вулиці Витвицького. Жінка розповідає, що була шокована, коли побачила, що від каштанів, які росли тут з 1960-х років, залишилися лише пеньки.

“Четвертого листопада ввечері починаються будівельні роботи – завозиться шутр, пісок, все це далі руйнується. Розширюється, засипається потік Бречник, бо забудовник зрозумів, що місця на тому казковому проєкті, який моніториться, немає”, – каже Зоряна Шлюсар.

По обидва боки від зрубаних дерев проходить дорога, поруч – будівля дитячого садочка та школи. Вище, на початку колишньої алеї, знаходиться Верховинська районна державна адміністрація.

Верховинка Марія Плитка розповідає, що її син щодня ходить повз алею до школи. Каже, якщо тут буде ринок із сувенірами, то дитину буде страшно водити до навчального закладу.

“Тут активна вулиця і зараз, не кажучи вже про ринок. Краще, щоб це була звичайна вулиця з алеєю, куди б можна було б прийти пофотографуватися, відпочити. Ми не проти ринку, його можна будувати, але не таким чином. Прикро, бо хочеться, щоб цю алею таки засадили каштанами і повернули вулицю до життя”, – вважає Марія Плитка.

Мова про ринок на місці алеї зайшла тоді, коли у Верховині почали вносити зміни до генерального плану міста. Заступниця селищного голови Верховини Оксана Чубатько розповідає, що в 2016-му році проєкт генплану було винесено на громадські обговорення. Потім його корегували. За три роки знову відбулися громадські слухання, де мова йшла вже про будівництво ринку. Після цього протокол слухань винесли на сесію Верховинської селищної ради, а землю виставили на аукціон.

“У 2020-му році до нас звернулися люди. Вони зробили детальний план цієї території. Він також затверджувався на сесії. Після цього в квітні вони звернулися, щоб ми дали рішення на спиляння дерев. Постанова на спиляння зелених насаджень не передбачає дозвільних документів, бо тут є дозвіл на початок будівництва”, – зазначила Оксана Чубатько.

Згідно з проєктом, ринок повинен бути поділений на 13 екопросторів, де торгуватимуть сувенірами. Поруч також запланували паркінг, а попри дорогу облаштують зелену зону. Проте, поруч протікає струмок, який цього року під час паводку розлився на дорогу.

“На це було багато причин, чому вода вийшла з берегів. Ми зверталися у водне господарство, бо там було велике замулення. Потік Бречник – артерія Чорного Черемошу, він зробив загату, того й вода пішла. У 2008-му такого не було. Напевно, це будуть ризики для тих, хто буде вкладатись сюди, вони це передбачать” – пояснила Оксана Чубатько.

Читайте також: Поліцейські розслідують аварії на Прикарпатті, у яких троє осіб постраждали. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...