Тисмениця 100 років тому: унікальні світлини та поштівки. ФОТО

З появою поліграфії у поєднанні з фото-справою, ще одними важливими джерелами історії на зламі тисячоліть стали листівки. Листівки друкувалися великими накладами і вільно розповсюджувалися...

З появою поліграфії у поєднанні з фото-справою, ще одними важливими джерелами історії на зламі тисячоліть стали листівки.

Листівки друкувалися великими накладами і вільно розповсюджувалися скрізь. Окрім естетичного задоволення, поштівки зберігали в своїй пам’яті частинку історії, пише ПІК.

Пропонуємо поглянути, якою була давня Тисмениця у авторській рубриці краєзнавця Андрія Меніва.

1898 1
1900
1905
1905 1
1910
1910 1
1910 3
1911
1 15
1916
1916 1
1918
1926
1930
1935
ukrainskyi narodnyi dim
1940 vi

Довідково: 

«Станіслав коло Тисьмениці» – саме так колись адресували поштові картки до теперішнього Івано–Франківська і в уяві постає далеко знане давнє містечко з забудованим поверховими будинками центром, ринком і церквами. Такою і була давня Тисмениця.

За вірменськими церковними документами перша згадка про місто сягає 1062 року, а в Іпатієвському літописі описується полювання галицького князя Володимирка в городі Тисмениця зимою 1143 року. В давніх документах згадується про старе та нове місто, замок з гарматами і будинками. Урочище Городище, яке зараз знаходиться на околиці Тисмениці якраз і було новим містом.

В цьому урочищі під час археологічних розкопок було виявлено поселення трипільської культури, римські монети І-ІІІ століть і рештки городища давньоруських часів. Із занепадом Галицько-Волинського князівства місто попало під владу чужоземців. У 1448 році польський король Казимир Ягеллончик надав Тисмениці магдебурзьке право, яке призвело до значного розвитку ремесел і торгівлі. Декілька століть Тисмениця була власністю родини Потоцьких. В центрі міста ними була надана земля для побудови костела і кляштору (монастиря) домініканського ордену.

Щоб пожвавити економічне життя міста, Домінік Потоцький запросив до Тисмениці вірмен із Кам’янця–Подільського. Вони навчили місцеве населення кушнірському ремеслу, були добрими торгівцями. Для тисменицьких вірмен Потоцькі також побудували в центрі міста костел.

Відповідно до записів із 1873 року священика Стефана Козоровського на кінець 17 століття в Тисмениці було шість українських церков. Найдавніші відомості про євреїв Тисмениці сягають XV століття, коли тут з’явилися перші єврейські орендарі. Цінною архітектурною пам’яткою Тисмениці була велика синагога.

Більша частина, з вище названих споруд, була повністю знищена за часів радянської влади. На сьогоднішній день у Тисмениці діють: міська церква Святого Миколая, Монастирська та новозбудована Кокорна.

Читайте також: Прикарпатські рятувальники знайшли двох заблукалих туристів

Категорії
Життя
Новини
Loading...