Як на Франківщині зберігають культурну спадщину Опанаса Заливахи

Зберегти творчість художника Опанаса Заливахи та поширювати її серед українців – таке завданя поставили перед собою у Музеї мистецтв Прикарпаття. Щоб врятувати культурну спадщину митця...

Зберегти творчість художника Опанаса Заливахи та поширювати її серед українців – таке завданя поставили перед собою у Музеї мистецтв Прикарпаття. Щоб врятувати культурну спадщину митця та зберегти його роботи, музей подав грант до Українського культурного фонду.

Директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець розповів, що у цьому гранті пропонують кілька методів популяризації спадщини Заливахи, пише “Суспільне Карпати”.

Зокрема, для того, щоб зберегти картини, потрібна постійна експозиція та приміщення для неї. Також планують створити один каталог, у якому зберуть та покажуть усю спадщину Опанаса Заливахи. Крім того, творчість митця планують поширювати серед жителів інших областей та презентувати виставку робіт в усіх обласних центрах.

“Я пробую відобразити у тому гранті, яка це велика тема, і як ми маємо її відстоювати, щоб уся держава була зацікавлена. Нам треба довести, що спадщина Заливахи – найважливіша на сьогоднішній день, – розповідає Василь Романець. – Було б краще, якби ми сказали, що маємо приміщення, щоб наша влада запропонувала нам щось, і ми могли тільки пристосуватися. Завжди, коли місцеві органи влади роблять частину роботи, то всі хочуть підтримувати проєкт. Якби було приміщення, то тоді б збільшилися наші шанси виграти грант”.

Нещодавно у музеї презентували виставку творів родинної колекції Опанаса Заливахи. Директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець каже, що для того, аби виставити роботи Заливахи, у музеї використали усі експозиційні площі. Та цього виявилося замало. Зараз митці шукають додаткове приміщення, в якому могли б створити постійну експозицію та показувати твори Опанаса Заливахи.

“Люди сприяли, бо не всі знали його широку палітру творчості. Зараз у нас один зал, присвячений Голодомору і репресіям. Люди питають, чому не робили окремо експозиції, – говорить Романець. – Будучи народженим не у нас, він найкраще показав наш край Україні. Це є настільки талановито, що ніхто, напевно, більше не візьметься повторювати той порядок речей”.

За словами Василя Романця, на виставці презентували твори тільки з родинної колекції. Проте ще близько двох десятків робіт музей має у власній колекції. Більшість творів митця потребують реставрації. Василь Романець каже, що вони зберігалися у неправильних умовах.

“Мали бути нормальні умови, температурний режим, вологість. А вони стояли на горищі, яке не опалювалося. Полотна провисли, треба підтягнути. Деякі роботи ми перетягували, бо була така потреба. На деяких треба закріпити шар фарби. Ми недооцінили його значення, ми втратили багато монументальних творів”, – сказав Василь Романець.

Поширювати творчіть Опанаса Заливахи планують не тільки на Прикарпатті, а й в інших областях України. Василь Романець додав, що до нього уже зверталися митці з Хмельниччини з проханням експонувати твори Заливахи у них.

Читайте також: На Прикарпатті рятувальники розрізали дерево, яке впало на дорогу. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...