«Інсулінова кома»: в Калуші можлива криза з життєво необхідними препаратами

Чотири аптеки в Калуші обслуговують пацієнтів, яким потрібен інсулін. Однак, з видачею цього життєво необхідного препарату сталися значні перебої. Все через півторамільйонний борг перед...

Чотири аптеки в Калуші обслуговують пацієнтів, яким потрібен інсулін. Однак, з видачею цього життєво необхідного препарату сталися значні перебої.

Все через півторамільйонний борг перед аптеками, який з кожним днем зростає. Поки чиновники вирішують, хто має його сплатити – час спливає, а люди потребують ліків, пишуть Версії.

Пані Ірина із села Пійло. Інсуліновий препарат бере для своєї мами. В одній аптеці в Калуші їй відмовили, хоча минулого місяця вона отримувала тут ліки, а зараз – відправили до іншої.

«Вартості препарату я не знаю, бо ми постійно брали безкоштовно за рецептом. Сьогодні сказали, що нема фінансування, закінчилися гроші і в борг вони не дають. Якщо потрібно буде – то ми звичайно купимо препарат. Мама сама не купить, їй важко добиратися сюди. Я думаю, що на одну пенсію – не вистачало б коштів. Я підійшла до іншої аптеки і спитала, чи можу я за рецептом отримати інсулін – мені сказали, що так. І видали інсулін», – розповіла прикарпатка.

Чому в одній аптеці можна отримати препарат, а в інших – ні? Причина у міжбюджетних розрахунках. Іншими словами після виборів Калуська територіальна громада фактично створена, а юридично села прирівняють до міста з нового бюджетного року, тобто з 1 січня. Тож поки «ділять» людей на міських та з району.

«На даний момент наша аптека надає інсуліни міським громадянам, які мають прописку по місту Калуші. У нас невелика заборгованість і ми йдемо на зустріч міській раді, громадянам і відпускаємо життєво необхідний інсулін. Був період часу і ми деякий час не відпускали інсулін, але в той час відпускала інсулін інша аптека. Тому перебоїв великих не було. Це було влітку – з червня по жовтень.

Ми маємо людей, які приписані в місті Калуші – це є міський бюджет і відпускають по інсулінах, а є районний. Є приписки в людей, які з району. Так само там є інші кошти і інші наші зобов’язання. Тобто, ми підключені двома договорами. Так само з районом. Ми маємо чітко розподілену суму, по якій ми відпускаємо. Якщо в нас закінчились кошти на приклад на той місяць, ми направляємо в іншу аптеку. Тобто, в ту аптеку, в якої ще є кошти і яка відпускає інсулін. Не відпустили тому, що у нас на даний момент вже закінчилися кошти з району. Ми її направили в іншу аптеку і вона взяла там інсулін», – розповіла Уляна Філипчук, завідувач аптеки.

Згідно із зобов’язаннями держави з державного бюджету повинна покриватися вартість інсуліну для людей. Однак – частково. Є програма, через яку здійснюється фінансування аптек, які мають договори з міськвиконкомами. Цього року в Калуші було закладено 3 мільйони 170 тисяч гривень в державному бюджеті. На даний час профінансовано 2 мільйони 846 тисяч гривень. Та це, кажуть місцеві чиновники, лише 54% від потреби, тому в Калуші змушені покривати недостачу власними коштами. Відтак, до кінця року в громаді не вистачає двох мільйонів гривень, щоб сплатити борги за інсулін перед аптеками. Половину цих коштів знайшли, а де брати ще мільйон – поки не знають. Тож є ймовірність, що зайдуть в новий 2021 рік знову з боргами.

«Були перебої з інсуліном. Це почало відбуватися в листопаді через те, що вже був борг мільйон гривень. І кожна аптека, розуміючи, що їм ці борги не покриють, вони зупинили видачу і ми почали це питання піднімати, бо наші мешканці залишилися без інсуліну. Це було пару днів, ми швидко почали працювати з аптеками, десь їх зобов’язали, надали гарантійні листи, що ми їм покриємо, щоб люди залишилися з інсулінами. Ми почали дофінансовувати –паралельно велася оплата і з державного бюджету, і з наших місцевих коштів. Але коли ми зробили розрахунки, то вже вийшло, що ми вже дофінансували два з половиною мільйони і ще орієнтовно два мільйони ляже на місцевий бюджет до кінця року», –  розповіла заступниця міського голови Калуської ТГ Надія Гуш.

В Калуській громаді наразі є 562 інсулінозалежних громадян. На ліки для них на 2021 рік потрібно 7 мільйонів гривень. Навіть половина з цих коштів – непідйомні для міського бюджету. Тож місцеві депутати вже звернулися до Міністерства охорони здоров’я, щоб зобов’язати державу збільшити фінансування.

Проте, в департаменті охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА запевняють, що Калуш отримав більш, ніж достатню субвенцію від держави. Тобто, програмою реінбурсації інсуліну передбачено від 50 до 65% коштів з держбюджету, а решта лягає на плечі місцевого. А проблема боргу виникла – через надто дорогі рецепти.

«В жодному іншому районі у нас такої проблеми нема. Проблема виникає тільки в тих районах, де решту видатків на інсуліни не виділялися із коштів місцевих бюджетів. Тому, що відомо, що відколи у нас почалася реінбурсація по Україні загалом, Міністерство охорони здоров’я і держава в цілому виділяє субвенцію від 50 до 65%. В цьому році субвенції виділили більше, ніж 65%. На приклад в інших районах – в Коломийському нема абсолютно проблем жодних і виписані всі рецепти до кінця року з цукровим діабетом, які отримують інсулін. Тільки там, де місцеві бюджети, органи місцевого самоврядування не виділяли кошти з місцевих бюджетів – там виникають проблеми. Я можу пов’язати тільки з цим. А що стосується Калуша, зокрема, то чому вони можуть порахувати, що у них є видатки лише на 54% – може тому, що вартість рецепта в Калуському районі є одна із найдорожчих в області. Можливо тому. Гроші розподіляють абсолютно рівномірно відповідно до кількості пацієнтів, які є в тому чи іншому районі. Не до вартості рецепта, особливо останній квартал, а до кількості пацієнтів», – пояснила експерт з ендокринології Департаменту охорони здоров’я ОДА Оксана Марусин.

Всього в Івано-Франківській області станом на 1 грудня є 6101 пацієнт, який отримує інсуліни за даними реєстру. Державної субвенції цього року виділено 36,1 мільйона гривень.

Читайте також: Що думають франківці про підняття цін на продукти. ВІДЕО

Категорії
Життя
Новини
Loading...