Як захистити своє право на обслуговування українською мовою: інструкція від мовного омбудсмена

Вся сфера обслуговування в Україні з 16 січня 2021 повинна перейти на українську мову. Це означає, що до відвідувачів та клієнтів мають звертатися виключно...

Вся сфера обслуговування в Україні з 16 січня 2021 повинна перейти на українську мову. Це означає, що до відвідувачів та клієнтів мають звертатися виключно українською, хіба що ті попросять звертатися до них іншою мовою.

Що робити, якщо з вами відмовляються спілкуватися державною мовою, розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Про це повідомляють на сторінці Уповноваженого із захисту державної мови у фейсбуці.

Як захистити своє право на українську мову

  • Спробувати владнати ситуацію на місці та попросити працівника обслуговувати вас державною мовою.
  • У разі відмови працівника, звернутись до керівництва закладу або на “гарячу лінію” установи.
  • Якщо після цього ситуація не покращилася, то необхідно зафіксувати факт відмови (за допомогою аудіо-, відео, письмового підтвердження очевидців тощо) та записати назву, розташування та контакти суб’єкта.
  • Подати скаргу до Уповноваженого із захисту державної мови.

Для того, щоби подати скаргу, потрібно написати:

  • на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12;
  • електронну скриньку [email protected];
  • заповнити відповідну форму на сайті Уповноваженого https://mova-ombudsman.gov.ua/.

Зверніть увагу! У скарзі обов’язково має бути: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, викладено суть скарги, який саме суб’єкт/працівник суб’єкта, коли, за якою адресою, яким чином порушив право скаржника. Рекомендуємо також додати докази на підтвердження.

Зображення може містити: текст «уповноважений захисту державно"мови як дияти, якщо ваше право на отримання .нформацй чи послуг державною мовою порушене: попросити про обслуговування державною мовою у разі вдмови працивника, звернутись або до кервництва закладу, або на гарячу л.ню установи якщо вам знову вдмовлено прави обслуговування украёнською, зафксувати факт вдмови (за допомогою аудо-, вдео-, свдкив тощо) та дан суб екта господарювання подати скаргу до уповноваженого: надслати поштою: 01001, киïв, провулок музейний, 12; направити на електронну скриньку: або заповнити вдповдну форму на сайті уповноваженого: www.mova-ombudsman.gov.ua уповноважений захис державной мови 01001, кийв, провулок музейний, 12 skarha@mova-ombudsman.gov.ua www.mova-ombudsman.gov.ua»
Зображення може містити: текст «уповноважений захисту державно"мови скарзи на порушення права отримувати послуги державною мовою потрибно зазначити: особисти дани скаржника: прзвище, iM' мсце проживання по батькови, ? суть скарги: який саме суб'ект/працвник суб'екта, коли, за якою адресою, яким чином порушив право скаржника докази на пидтвердження (аудо-, вдеофайли, письмови свдчення очевидцив тощо) скарги подаються уповноваженому протягом 6 мсяцi̇в дня виявлення порушення уповноважений захисту державной мови 01001, M. кийв, провулок музейний,12 skarha@mova-ombudsman.gov.ua www.mova-ombudsman.gov.ua»

Читайте також: Відновлення доріг сприятиме розвитку Прикарпаття – Андрій Бойчук


Категорії
Влада
Новини
Loading...