У Крихівцях, що на Прикарпатті, відновили автентичну Маланку. ФОТО

У Крихівцях, що на Івано-Франківщині, відновили автентичну Маланку, яка притаманна тільки для цього села. У крихівецькій Маланці дуже багато персонажів: війт, пострунковий, безрукий, циган...

У Крихівцях, що на Івано-Франківщині, відновили автентичну Маланку, яка притаманна тільки для цього села. У крихівецькій Маланці дуже багато персонажів: війт, пострунковий, безрукий, циган з ведмедем.

Колядники розігрують різні сценки, наприклад, Василь з Маланкою заходять до хати, просяться погрітися, пише “Суспільне Карпати”.

Є там й такі жартівливі слова: “Напилася наша Маланочка горілочку по гусячу шийку, а ви, хлопці, грайте в Божу коломийку”, – приповідає директор Народного дому села Крихівці Іван Малик. Він й сам не раз був в образі Маланки.

“Ми от з року в рік ходимо колядувати, маланкувати, насамперед до Василів, а тоді – до неодружених дівчат. І так аж до ранку. Колись ходили тільки чоловіки, а тепер беремо до гурту й дівчат”, – розповідає Іван Малик.

А вже зранку прийдуть засівальники – маленькі хлопчики і я вам засію:

“Сію, сію засіваю! З Новим роком Вас вітаю! Роди, Боже, жито, пшеницю, всяку пашницю. На щастя, на добро! І звісно, усіх гараздів!”

Читайте також: Привітання з Василем 2021 – найкращі листівки та щирі побажання на свято

Категорії
Життя
Новини
Loading...