Просідання землі над шахтами на Франківщині: голова ОДА відвідав Кропивник і зробив заяву

На земельних ділянках жителів села Кропивник Калуської міської територіальної громади на декілька метрів просіла земля. Відстань від цього місця до хат – близько ста...

На земельних ділянках жителів села Кропивник Калуської міської територіальної громади на декілька метрів просіла земля. Відстань від цього місця до хат – близько ста метрів.

Село відвідав голова Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Бойчук, пише “Суспільне Карпати”.

Жителька села Кропивник Світлана Барнич разом із сусідами побачила просідання грунту. До її хати від цього місця – трохи більше ста метрів. Розповідає, що у ніч на десяте січня почула звук, ніби падає щось важке.

“Вночі, об 11-ій годині, я дивилася телевізор і чую, наче з даху цемент – так два рази “бухнуло”. Потім сусідка моя подзвонила до мене і каже: “Світлано, ти чула, що так “бухнуло” два рази”. Кажу: “Галю, я чула”,- пригадує Світлана Барнич.

Оксана Стасів показує сад на її подвір’ї. Говорить, що тут також просідає грунт.

Помітила це жінка влітку: “Цього року ми побачили таку низину. А так ми не бачили, аби так сіло страшно. Коли була вода, то більше тут стояла, де просідає. То ж видно, що просідає”.

Марія Кузьма також розповідає, що на її обійсті просідає ґрунт: “Неможливо пройти. У мене, наприклад, стежка на 10 сантиметрів попід хату йде, то сіла. Грядки сідають, все сідає”.

Едуард Кузьменко вивчає екологічну ситуацію на Калущині близько 20-ти років. Розповідає, під селом – соляні шахти шириною 15 і висотою близько 40 метрів. Водночас, їхня довжина сягає сотень метрів. Більшість з них заповнені розсолом. Зараз ця рідина виходить назовні, і тому ґрунт просідає.

Едуард Кузьменко говорить: “Рано чи пізно ці камери повинні бути самі по собі ліквідовані. Тобто земля просяде повністю. І на руднику Новоголинь прогнозується просідання на 20 метрів. От там, де ми зараз були – там просідання. Якщо “на око” оцінити – це буде декілька метрів”.

Еколог розповідає, що раптових провалів на десятки метрів завдяки тому, що шахти заповнені розсолом, не повинно бути:

“За різними оцінками, до 150 років. Може бути більше, може – менше, тут спрогнозувати важко. Рано чи пізно постане питання про відселення цих людей. Щоб ми не робили, з природою боротися неможливо”.

У селі Кропивник – 718 господарств. Близько 200 хат можуть постраждати через екологічну ситуацію, яка виникла після добування тут калійної солі. Староста села Василь Паньків показує дорогу, яку закрили у червні 2020-го року. Тут також просів ґрунт й утворилися болота. У селі Кропивник є чотири таких місця.

“У нас зараз виробляється генеральний план села. Якраз оці всі мульди визначаються. І це треба все ще рахувати і з’ясовувати. Мульда – це якраз оця порожнина під низом, де шахтні виробітки знаходяться”, – каже Василь Паньків.

Кропивник – не єдине село, де просідає ґрунт.

Міський голова Калуша Андрій Найда розповідає, що востаннє вимірювання щодо просідання грунту робили п’ять років тому: “Я думаю, що ми цей моніторинг проведемо, і тоді можна чітко сказати людям, що їм дальше робити: чи шукати нам кошти на відселення, чи все ж є певний час для проживання. Наразі ми говоримо за Кропивник, за Сівку Калуську, частково Голинь, в нас, в Калуші, також є об’єкти просідання. Це цілий рудник, тут величезна територія”.

16-го січня місце просідання ґрунту в селі Кропивник відвідав голова облдержадміністрації Андрій Бойчук. За його словами, ОДА, перш за все відновить моніторинг за цим процесом.

“У цьому часі там треба обмежити рух важкої техніки з метою запобігання аварійним ситуаціям на транспорті. Я не бачу зараз по цій динаміці, яка є, потребу в евакуації. Вона не є критичною. По-перше, просідання незначне, по-друге, ми не бачимо динаміку розвитку”, – прокоментував ситуацію Андрій Бойчук.

Читайте також: Синоптик повідомила, коли відступлять морози

Категорії
Трафунки
Новини
Loading...