На Прикарпатті знайшли документи у закопаному бідоні. ФОТО

Співробітники КП “Пам’ять” почали досліджувати архівні документи ОУН, які їм влітку 2020-го року передав сільський голова села Козаківка, що на Прикарпатті. Про це Суспільному...

Співробітники КП “Пам’ять” почали досліджувати архівні документи ОУН, які їм влітку 2020-го року передав сільський голова села Козаківка, що на Прикарпатті.

Про це Суспільному розповів директор підприємства Василь Тимків.

Документи з архіву ОУН знайшли в бідоні, який був закопаний у селі. За словами Василя Тимківа, ймовірно, це звіти Долинського надрайонного проводу ОУН. У документах, які вже можна прочитати, згадана Рожнятівщина. Вони датовані 1948 роком. Але це поки робоча версія дослідників.

Документи дуже пошкоджені – окремі листки є читабельними на 60-70 %.

“Там документи у вигляді шматків з глиною. Вони дуже пошкоджені. Таких фракцій є близько 50-ти. В одній фракції може нараховуватися близько сотні листків. Робота складна, бо звіти написані на дуже тонкому цигарковому папері, і він легко руйнується. Тому працювати потрібно дуже делікатно”, – каже Василь Тимків.

Дослідник розповідає, щоб від’єднати один листок від масиву фракції, потрібно хвилин 20-25. Потім аркуш просушують, виправляють. Згодом його можна розмістити на іншій паперовій основі. Наразі фракції відчищають від бруду, щоб можна було прочитати текст, відсканувати, зробити електронну копію.

Василь Тимків каже, що для дослідників діяльності націоналістичного підпілля, звіти є унікальним матеріалом, бо вони не повторюються. Пропагандистські матеріали виготовлялися великими тиражами. А звіти – це інформація для вузького кола людей.

Якщо б вони у той час потрапили в руки НКВС, це було б дуже плачевно для тих, чиї імена там згадуються. Адже там було зафіксовано, хто співпрацював з підпіллям. Такі документи виготовляли лише для звіту у вищі керівні органи ОУН, і тому їх є небагато.

Як зазначає Василь Тимків, кожна структура підпілля ОУН проводила звітну роботу за квартал чи місяць. Таких документів відомо сотні. Але кожен з них своєрідний, бо він окреслює невеличкий період історичних подій. У них вказані конкретні дати, конкретні імена, відображається не тільки ворожа діяльність, а й діяльність українського підпілля.

Є фінансово-господарські звіти, які відображають, які запаси робилися для підпілля на певний період. Цікаво прочитати про суспільні настрої населення – як вони сприймали прихід радянської влади чи формування колгоспної системи.

Наразі реконструкція архівних матеріалів ОУН триває. Лабораторію, в якій працюють дослідники, розміщено в підвальному приміщенні Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери. Саме тут у подальшому зберігатимуться документи.

Читайте також: Помер лікар-травматолог франківської поліклініки №4

Категорії
Життя
Новини
Loading...