Франківський драмтеатр перетворять на мультикультурний центр. ФОТО

Франківський драмтеатр планують перетворити на мультикультурний центр. З нагоди цього сьогодні, 30 січня, розпочалася дводенна стратегічна сесія. Захід відбувся у драмтеатрі. Його мета –...

Франківський драмтеатр планують перетворити на мультикультурний центр. З нагоди цього сьогодні, 30 січня, розпочалася дводенна стратегічна сесія.

Захід відбувся у драмтеатрі. Його мета – напрацювати бачення майбутнього центру креативних індустрій, пише “Місто”.

Ідея такої сесії чи хакатону*, як його назвали організатори, виникла завдяки перетину бізнесу та мистецтва.

“Ми вирішили рухатися вперед. Бо коли ти стоїш, то рухаєшся назад. Коли ти не йдеш за часом, то відцентрові рухи відкидають тебе на периферію. Для нас важливо не чекати допомоги від держави, що культуру будуть розвивати. Ми вирішили робити це своїми силами. Потуги в нас достатньо”, – зазначив актор Франківського драмтеатру Олексій Гнатковський.

Захід зібрав не лише відомих митців, як от Олесь Санін, Юрій Андрухович, Ярема Стецик, але й менеджерів, видавців, юристів, архітекторів, урбаністів.

Усі вони роздумуватимуть, як перетворити театр на хаб – центр розвитку креативних індустрій, повністю використавши простір будівлі.

“Театр завжди був закритим. Дуже часто можна почути, театр – це храм, де немає місця чомусь іншому. Хочемо відкрити його, аби в нашому храмі було багато служінь. Ми вирішили стати флагманом, що об’єднує всі мистецтва. Хочемо, аби ця структура жила постійно, щоб у будь-який час доби тут щось відбувалося – майстер-класи, пленери художників, покази фільмів”, – каже Гнатковський і додає, це все повинно ще й приносити дивіденди.

Як зауважив режисер Олесь Санін, Франківський драмтеатр давно перестав займатися лише власною театральною історією.

“Зараз я знімаю фільм “Олекса Довбуш” з акторами театру. Ми дружимо давно. Хочеться робити експерименти. Можливо, театр стане майданчиком для міжнародної школи кіно. Думаємо зробити центр, що буде відповідати на виклики сучасного світу. Франківськ – база для індустріальної кінематографії. Можемо долучити фахівців, що навчать місцевих”, – розповів режисер.

Як організують такий майданчик для кіно, і вирішать на сесії.

Модераторка заходу Олександра Баканова підкреслила, перша частина хакатону – мрії, друга – про те, як їх втілити.

Директор драмтеатру Ростислав Держипільський зауважує, щоб перемагати, в багатьох процесах треба бути першими.

“Аби допомогти театру вижити, бути конкурентоздатним, очолювати деякі процеси, потрібно йти на співпрацю. Цікаво, коли поєднують різні жанри, коли театр стає об’єднуючим фактором. Ставимо завдання, аби це було щось цікаве, неповторне, таке, якого нема в цілому світі. Хочу, аби тут була постійна літературна майстерня, кіно простір”, – розповів Держипільський.

Представниця архітектурної майстерні “Форма” Ірина Мірошникова гадає, що хаб стане цікавим та нестандартним проєктом не лише для України.

Майстерня “Форма” розробила проєкт оперного театру в Кореї, поєднавши сучасність та класику. Для Франківського драмтеатру також шукатимуть, як можна використати наявний простір.

“Як архітектори докладемо зусиль, аби площа театру була використана ефективно. Це питання сценаріїв, які можуть тут відбуватися. Валити нічого не будемо. Важлива складова – повага до існуючого контексту, основна ціль – все зберегти, але трошки додати, наситити”, – каже  Мірошникова.

Архітектори спершу вивчатимуть функціонал будівлі, а потім пропонуватимуть, що можна тут зробити.

Таким чином Франківський драмтеатр стане центром мультикультурності, місцем перетину креативних студій, маркетологів, спеціалістів різних профілів. Це може стати ще однієї родзинкою міста, а то й України загалом.

*Хакатон – захід, під час учасники, поділені на команди, працюють над вирішення проблеми.

Читайте також: У Коломиї видаватимуть компенсаційні талони на проїзд в громадському транспорті

Категорії
Культура
Новини
Loading...