Після карантину на Прикарпатті відновили лише третину маршрутів приміських поїздів. ФОТО

На Прикарпатті після відновлення приміського залізничного сполучення працює лише третина поїздів, які курсували на початку 2020-го року. За словами начальника представника “Укрзалізниці” Леоніда Чумакевича,...

На Прикарпатті після відновлення приміського залізничного сполучення працює лише третина поїздів, які курсували на початку 2020-го року.

За словами начальника представника “Укрзалізниці” Леоніда Чумакевича, це – 5 пар потягів, які обслуговують дві області – Івано-Франківську та Чернівецьку. Ще одна пара обслуговує Рахівський район Закарпатської області.

Основна причина – збитковість дизельних поїздів. Залізниця, за словами Леоніда Чумакевича, не отримує і половини відшкодувань з бюджету за проїзд пільговиків, інформує Суспільне. 

Щодня протягом 20-ти хвилин на вокзал Івано-Франківська прибувають чотири приміські дизелі. Василь Панчак приїхав потягом Коломия – Івано-Франківськ. Чоловік розповідає, що живе у Лісному Хлібичині, а до Франківська через день їздить на роботу. Потягом їде безкоштовно. Проїзд в автобусі вартує 30-35 гривень, а через карантин в нього можна і не потрапити.

“Якщо не буде поїзда, то буде погано. То і так вже немає багато поїздів, бо їх поскасовували. Поїзд є надійним. Чи сніг, чи ожеледиця – поїзд їде. А транспорт не може їхати”, – розповів Василь Панчак.

Пільги на проїзд мають і школярі. Учень Маркіян Вусик живе у Братківцях, на уроки щодня добирається до Франківська. За його словами, перший автобус приїжджає у місто зарано, а другий – запізно.

“Коли ми приїжджаємо автобусом у школу, то лишається ще 45 хвилин. Протягом цього часу немає що робити. А ще є шанс, що автобус мене може не взяти”, – говорить Маркіян Вусик.

Операторка залізниці Анастасія Атаманчук розповідає, що працює тут до 20-ї години. За її словами, працівники залізниці у поїздах їздять безкоштовно. Але після 20-ї у Хриплин потягом не дістанешся.

“Кажуть, що 99 % поїздів зношені. Я розумію це. Але людям якось треба добиратися. Ми маємо проблему, що ввечері не маємо чим з роботи їхати”, – зазначила Анастасія Атаманчук.

До 2016-го року гроші за пільговий проїзд відшкодовувала держава. Тепер – місцеві бюджети. У 2020-му залізничники Івано-Франківщини отримали 2,5 мільйона гривень компенсації за проїзд пільговиків. Начальник пасажирського сектору дирекції залізничних перевезень Леонід Чумакевич пояснює, що всі договори потрібно переукласти через адмінреформу. Зараз підписали 12 договорів, які компенсують півтора мільйона гривень. Про розвиток приміського сполучення мова не йде, адже ці гроші, за словами представника “Укрзалізниці”, не покривають і половини витрат.

“За минулий рік ми витратили 5 мільйонів 400 тисяч у двох областях. Дуже багато в нас було непокритих збитків через те, що ми договори укладали на друге півріччя, у другому кварталі. Відповідно, січень-лютий-березень трошки випали”, – пояснив Леонід Чумакевич.

Через нерентабельність потягів, після карантину на Прикарпатті скоротили кількість рейсів на стрийському, ходорівському та коломийському напрямках. За словами Леоніда Чумакевича, “Укрзалізниця” не відновила рух потягів на кількох маршрутах у Чернівецькій області. Водночас, зараз компанія працює над можливістю запустити додатковий поїзд до Коломиї, а також з Коломиї до Мамалиги на кордон з Румунією та Молдовою.

“Особливо ці поїзди Чернівці-Вижниця та Чернівці-Ларга. Там була заповненість 30-40 %. І з них – 70 % пільговики, за яких Чернівецька область ні тоді, ні зараз не платить. Тобто, жодної компенсації, “Укрзалізниця” брала ці всі поїзди собі на збиток”, – додав Леонід Чумакевич.

У бюджеті Івано-Франківська передбачені гроші на компенсацію пільгового проїзду. У 2019-му відшкодували майже 200 тисяч гривень. У 20-му – 600 тисяч гривень. За словами заступниці директора міського департаменту соціальної політики Надії Кузюк, у 2021-му на компенсацію також передбачили 600 тисяч гривень.

Категорії
Життя
Новини
Loading...