Франківські науковці розробили систему моніторингу води у Дністрі

Науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу презентували геоінформаційну систему моніторингу води в річці Дністер. Про це Суспільному Карпати повідомив перший проректор вишу Олег Мандрик....

Науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу презентували геоінформаційну систему моніторингу води в річці Дністер. Про це Суспільному Карпати повідомив перший проректор вишу Олег Мандрик.

Фахівці розробили не лише макет цієї системи, але й продемонстрували її практично.

Геоінформаційна система дозволить надзвичайникам мати дані кожної хвилини, дня (залежно, яка буде необхідність) щодо підняття рівня води, щодо швидкості руху течії, температури води і навколишнього середовища, – говорить Олег Мандрик. – Також передбачена відеокамера, щоб бачити реальний стан справ. Зараз, наприклад, видно, як з водою пливуть шматки криги.

В Івано-Франківській області протікає 8 тисяч 300 річок довжиною понад 15 тисяч кілометрів. Із них понад 70 % протікають у гірській частині області, де формуються основні запаси повеневих водних ресурсів.

Тому така система моніторингу води в Дністрі дасть можливість виявляти і попереджувати населення про можливі паводки і повені.

Читайте також: На Франківщині змагалися у греко-римській боротьбі. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...