На сьогодні середній розмір житлової субсидії становить 2 200 грн на домогосподарство, – заступник міністра соцполітики України Віталій Музиченко

Уряд поставив собі за завдання захистити саме ті домогосподарства, де економічно активні члени сім’ї втратили роботу і тепер перебувають на обліку в центрі зайнятості....

Уряд поставив собі за завдання захистити саме ті домогосподарства, де економічно активні члени сім’ї втратили роботу і тепер перебувають на обліку в центрі зайнятості.

Про це розповів заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Платіжка», інформують у пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

«Ми поставили собі за завдання захистити саме ті домогосподарства, де економічно активні члени сім’ї втратили роботу і тепер перебувають на обліку в центрі зайнятості. Тому було змінено алгоритм призначення субсидій саме для цих домогосподарств. І якщо в загальному випадку ми беремо для обрахунку і визначення субсидій дані за попередні два квартали, зрозуміло, що не можемо застосовувати для згаданих домогосподарств цей алгоритм, оскільки член домогосподарства вчора втратив роботу, і орієнтуватися на його доходи 6-місячної давності, просто не можна. Ці громадяни просто не оплатять комунальні послуги», – розповів Віталій Музиченко. 

За його словами, в Україні 95% коштів на оплату житлово-комунальних послуг субсидіанти отримують у готівковій формі. 

«Починаючи з 2019 року, на мій погляд, були вжиті вже радикальні заходи, які кардинально змінили систему житлових субсидій. Ми перейшли від фінансування організацій на надання прямої підтримки громадянам у грошовому вигляді. На сьогодні програма житлових субсидій полягає в тому, що 95% коштів у нас громадяни отримують у готівковому вигляді й самостійно оплачують житлово-комунальні послуги. За результатами 2015-2018 років ми побачили колосальний потенціал в економії і зацікавленості громадян у раціональному використанні ресурсів», – сказав В.Музиченко. 

На сьогодні середній розмір житлової субсидії становить 2200 грн на домогосподарство. «Якщо порівняти із розміром тих же пенсійних виплат, то це навіть більше, ніж розмір мінімальної пенсії», – уточнив урядовець. 

За його словами, в Україні близько 7% звернень про оформлення субсидії надходить в електронній формі, решта – через управління соціального захисту. 

Посадовець наголосив, що система взаємодії в електронному вигляді при оформленні житлової субсидії працює ще з 2016 року, і кожен громадянин України має можливість подати документи і отримати субсидію, не відвідуючи органу соціального захисту населення. 

Відповідаючи на запитання, Віталій Музиченко зазначив, що наразі житлову субсидію отримують 3 млн домогосподарств, а якщо говорити про систему підтримки взагалі, то охоплено майже 5 млн сімей. А це – більше третини загальної чисельності домогосподарств в Україні.  

Громадяни, які мають проблеми з оплатою житлово-комунальних послуг, тобто їхні доходи не дозволяють повноцінно оплачувати ті тарифи, які в них є, можуть звернутися за оформленням житлової субсидії. Крім того, у нас передбачено ряд випадків, коли громадяни мають можливість отримати цю житлову субсидію попереднім періодом. З часу початку опалювального періоду – це два місяці, з дати підвищення ціни тарифів – три місяці. 

Наприклад, громадянин може звернутися у лютому та оформити субсидію з початку листопада. Ми закликаємо громадян, яким складно оплачувати комунальні послуги, звертатися до органів соціального захисту населення. Це можна оформити через поштове відправлення, заповнивши заяву і декларацію, або скористатися електронним сервісом Міністерства соціальної політики, або звернутися до територіальної громади (ЦНАПу) за місцем проживання.

Категорії
Влада
Новини
Loading...