Сьогодні минає 88 років від дня народження Блаженнішого Любомира Гузара

Сьогодні, 26 лютого, виповнюється 88 років від дня народження Блаженнішого Любомира Гузара, який протягом тривалого часу очолював Українську Греко-Католицьку Церкву. Своїм ревним, подвижнецьким життям Блаженніший зуслужив...

Сьогодні, 26 лютого, виповнюється 88 років від дня народження Блаженнішого Любомира Гузара, який протягом тривалого часу очолював Українську Греко-Католицьку Церкву. Своїм ревним, подвижнецьким життям Блаженніший зуслужив собі на те, що його часто називали “Моральним авторитетом” українського суспільства. Любомир Гузар приніс в Україну досвід свободи і був взірцем нерадянської людини. Так згадував кардинала УГКЦ архієпископ Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ Ігор Ісіченко. А віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович нагадав слова кардинала: «Якщо хочете відновити довіру в суспільстві, перестаньте торгувати правдою». 

Блаженнійший Любомир Гузар – справжній громадянин світу. Народився у Львові, 1944-го родина переїхала до Австрії, потім оселилися у США. У Сполучених Штатах він прожив 20 років. Закінчив семінарію, вивчав богослов’я в Католицькому університеті у Вашингтоні, студіював філософію у Фордгамському університі. 1969-го переїхав до Риму – у «вічному місті» прожив майже 25 років. Тут захистив дисертацію, 9 років викладав у Папському місійному університеті «Урбаніана». 1977-го висвячений Верховним архієпископом Йосифом Сліпим на єпископа. За рік став архімандритом монастиря Студійського Уставу. Об’їздив мало не весь світ, бував усюди, де знаходяться греко-католицькі громади (Австралія, Латинська Америка, Європа), інформують у пресслужбі Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

«Ці подорожі наштовхнули мене на дуже просту і ясну думку – люди всюди однакові. З ними треба розмовляти, спілкуватися. Їх треба слухати, їх треба поважати. Тільки з взаєморозуміння і взаємоповаги може вирости щось вагоме і гідне», – зауважує кардинал Гузар. 1993-го він повернувся в Україну.

На надзвичайному Синоді єпископів УГКЦ був обраний її главою (2001). Став кардиналом. У 2011 році пішов у відставку, передавши паству і церкву Блаженнішому Святославу Шевчуку.

До слова, 15 липня 2003 року тодішній Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Кардинал Гузар здійснив чин Архиєрейської хіротонії нашого Митрополита Володимира Війтишина.

Пам’яті Блаженнішого Любомира

Блаженнійший Любомир Гузар упродовж багатьох років залишається беззаперечним моральним авторитетом не тільки для греко-католиків, але й для віруючих інших конфесій та людей далеких від релігійного життя. Його слово завжди мудре, вагоме і доцільне. Це слово пастиря, за яким відчувається величезний досвід – як людський, так і релігійний.

Позбавлений радянського досвіду, він привніс із собою на наш пострадянський простір, де сама ідея людських взаємин є глибоко спотвореною лицемірством, хамством, підлабузництвом, основою яких, без сумніву, був страх, і нову манеру спілкування.

Колишній глава Української греко-католицької церкви, кардинал, Блаженніший Любомир Гузар був похований у Києві в крипті в патріаршому соборі Воскресіння Христового.

У заупокійній архієрейській літургії взяли участь понад 600 священнослужителів з різних єпархій України, а також з-за кордону. Попрощатися з Блаженнішим до Патріаршого собору прийшли тисячі людей.

Читайте також: 14-річний Денис Стефак із Сопова виготовляє паперові 3-D вироби. ВІДЕО

Категорії
Життя
Новини
Loading...