У Франківську подали перші заяви для “Бюджету участі 2021”

Івано-Франківська міська рада почала реєструвати проєкти для програми “Бюджет участі 2021”. На сайті програми вже з’явилися перші заяви учасників. Люди, які хочуть взяти участь...

Івано-Франківська міська рада почала реєструвати проєкти для програми “Бюджет участі 2021”. На сайті програми вже з’явилися перші заяви учасників. Люди, які хочуть взяти участь у муніципальній грантовій програмі, розповіли про свої проєкти журналістам Суспільного Карпати.

У Франківську подали перші заяви для "Бюджету участі 2021"

Першим заяву для участі у програмі подав ліцей № 13. У закладі вирішили створити навчальний клас на вулиці для школярів різного віку. Зараз у ліцеї навчаються 790 учнів. Місце для класу на подвір’ї школи ще не вибрали. Кошторис проєкту – 99 тисяч гривень.

У Франківську подали перші заяви для "Бюджету участі 2021"

“Буде дах, який захищатиме від сонця і від дощу. Всередині – парти, дошка, звичайно, і головне – відкритий простір довкола. Для того, щоб діти змогли звертати свою увагу на все, що відбувається навколо”, – каже проєктантка Ольга Макарова-Коник.

Вчителька початкових класів Світлана Дейнека розповідає, що школярі початкових класів потребують освітнього простору на вулиці. Зараз такі уроки періодично вже проводять у ліцеї.

За словами педагогині, концепція передбачає розширення освітнього простору, виведення його за межі класів.

“Дітям треба десь оздоровлюватися, от тому і виникло таке бажання. По-перше, ми вже третій рік працюємо, і діти страшенно любили проводити ранкові зустрічі на вулиці, – говорить Світлана Дейнека. – Добре, коли гарна погода. А ще вони кажуть: “А можна цілий урок побути?”. А цілий урок – треба десь сісти, книжечку прочитати.”

У Франківську подали перші заяви для "Бюджету участі 2021"

Учениця четвертого класу Катерина Дарій ділиться, чому хотіла би навчатися у такому класі: “Там дуже гарно, свіже повітря, і там дуже класно проводити уроки. Я хочу, щоб там викладали математику і українську, бо це мої улюблені предмети”.

Сестра Катерини, одинадцятикласниця Іванка також висловлює свою думку про відкритий простір у школі.

“Я вважаю, що клас під відкритим небом – це добра альтернатива звичайному класу, адже, по-перше, дітям, на мою думку, цікавіше навчатися в такому форматі. Діти на вулиці відчувають себе більш незалежними”, – розповідає школярка.

У Франківську подали перші заяви для "Бюджету участі 2021"

Це четвертий проєкт, який школа подала на “Бюджет участі”. Зокрема, за гроші міста купили ноутбуки та зробили ремонт у актовій залі.

“Всі роки завдяки нашим батькам, педагогам, голосуванню, ми всі проєкти виграємо. Ми дуже задоволені, це нам допомагає в тому, аби краще обладнати стіни нашого ліцею, стіни наших класів. Перший раз ми виграли гроші, за які купили ноутбуки”, – каже директорка ліцею № 13 Наталія Стефанишина.

Нагадаємо, цього року з міського бюджету спрямували 18 мільйонів гривень на реалізацію проєктів. Із них 10 – на ремонт малих вулиць. Гранти поділили на великі – з бюджетом до 300 тисяч гривень та малі – 100 тисяч гривень.

Окрім того, цьогоріч з’явилася нова категорія – архітектура.

Прийом документів триватиме до 30-го березня, а 12-го квітня на сайті програми розпочнеться голосування, яке триватиме до 28-го квітня. Одна людина зможе підтримати чотири проєкти, які належать до різних категорій.

У Франківську подали перші заяви для "Бюджету участі 2021"

10 травня міська рада розпочне виділяти гроші на проєкти, які отримали найбільше голосів.

Читайте також: Майстриня-ліжникарка з Прикарпаття стала “заслуженою”

Категорії
Життя
Новини
Loading...