Шпаківні, синичники, дуплянки: лісівники Прикарпаття облаштовують місця для гніздівлі птахів. ФОТО

Допоки на Прикарпатті не розпочалася весняна лісокультурна кампанія, лісівники впорядковують місця для гніздівлі птахів. Про це інформує Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства....

Допоки на Прикарпатті не розпочалася весняна лісокультурна кампанія, лісівники впорядковують місця для гніздівлі птахів.

Про це інформує Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Зазвичай штучні гнізда лісівники виготовляють спільно з учнями. Діти майструють шпаківні, синичники, дуплянки і розвішують їх у лісах, садах, парках області.

Щороку лісівники Франківщини у лісах перед прильотом птахів розвішують близько двох тисяч шпаківень. Штучні гнізда особливо потрібні в молодих насадженнях, де ще мало птахів, а комахи-шкідники пригнічують ріст молодих дерев.

Розвішуючи шпаківні, можна примусити птахів гніздитися там, де це потрібно. У держлісфонді Калуського лісгоспу протягом двох днів лісівники розвішали понад 100 шпаківень.

«На землі кожна жива істота – корисна і потрібна, – запевняє Любомир Хомич, майстер лісу Калуського лісництва. – Це стосується й птахів. Наприклад, лише один виводок шпаків за 5 днів може з’їсти тисячу хрущів (в тому числі і їх личинок) та інших шкідників. Тому шпаківні надзвичайно потрібні у лісах. Цікаво, що у невеликих і середнього розміру гніздівлях можуть гніздитися до п’ятнадцяти видів птахів».

Одна справа змайструвати штучні гнізда, інша – їх правильно розмістити. До прикладу, шпаківню краще вішати у південно-східному напрямку, тоді косий дощ не заллє та не зіпсує житло для пернатих. Вічко краще не направляти в бік вулиць, стежок, де можуть ходити люди, птахам так буде комфортніше. Якщо ж поруч на деревах вже є шпаківні, наступну потрібно кріпити не ближче, ніж у 20-ти метрах від неї. Поруч вішати кілька гнізд не рекомендують, оскільки пташки не люблять близького сусідства.

Читайте також: Щодня читають тільки 8% українців – Інститут книги

Категорії
Життя
Новини
Loading...