“Це очищення, катарсис”: акторка Франківського драмтеатру про гастролі на Сході і в Чорнобилі

Із “червоної зони” – у зону, наближену до бойових дій, і в зону відчуження. Франківський драмтеатр з 2 до 6 березня перебував у гастрольному...

Із “червоної зони” – у зону, наближену до бойових дій, і в зону відчуження. Франківський драмтеатр з 2 до 6 березня перебував у гастрольному турі “Театр у зоні доступу”.

Виконавиця головної ролі у виставі “Солодка Даруся” Галина Баранкевич поділилася із Суспільним Карпати враженнями від гастролей та розповіла, яким чином історія її роду пов’язана з Луганщиною.

У Сєвєродонецьку та у Чорнобилі показали виставу “Солодка Даруся” за романом Марії Матіос, у постановці народного артиста України Ростислава Держипільського, у військовій частині – мікс із фрагментів драми-реквієму “Нація”, “Солодкої Дарусі”, пісень. Усі виступи були благодійними.

“Мої відчуття від туру – це очищення, катарсис, каже заслужена артистка України Галина Баранкевич. – Йшлося не про заробіток, а про жертву, коли ти їдеш туди, де стріляють, і думаєш, що теж маєш зброю –культурну. Якщо сусіди, а краще сказати вороги, спотворюють нашу історію, то ми повинні показувати її справжньою. “Даруся” і “Нація” – це речі, які впливають на душу, на свідомість, на емоції – і впливають правильно”.

У Сєвєродонецьку Франківський драмтеатр вже гастролював у 2015 році. Тоді показали виставу “Нація” на сцені Будинку культури. Тепер же виступали у Луганському обласному музично-драматичному театрі, що діє тут після окупації Луганська.

“Ми були вражені, бо побачили новий збудований красивий театр, – розповідає Галина Баранкевич. – Люди, що пережили окупацію, збудували його за шість років. Місцеві жителі не хочуть відмовлятися від Луганська і того, що він є українським”.

Після перших гастролей франківців до Сєвєродонецька Галина Баранкевич надіслала туди свої лемківські диски. І тепер дізналася, що луганчани створили фестиваль “Стежками Лемківщини”.

“Для мене Луганщина – трепетна територія, тому що саме туди, у село Красний Луч, спочатку виселили мою бабу Ганну Дзюбинську з усією її лемківською родиною”, – ділиться Галина Баранкевич.

Фестиваль започаткували у селі Переможне, що поруч з Луганським аеропортом, а потім перенесли у Сєвєродонецьк, де він відбувається щороку. "Це очищення, катарсис". Акторка Франківського драмтеатру про гастролі на Сході і в Чорнобилі

“Це очищення, катарсис”. Акторка Франківського драмтеатру про гастролі на Сході і в Чорнобилі

“Солодка Даруся” у Чорнобилі для Франківського драмтеатру стала вже 278-ю. Її зіграли для самопоселенців та співробітників зони відчуження в Будинку культури Чорнобиля. Символічно, адже це відбулося напередодні 35-ї річниці з часу Чорнобильської катастрофи. Галина Баранкевич розповіла, що в останні роки в зоні відчуження проводять культурні акції, щоб привернути увагу не тільки до трагедії, яка там відбулася, а до її флори і фауни, до тамтешніх жителів. Зокрема, три роки поспіль на річницю вибуху вночі проводять фестиваль.

До Чорнобиля франківці змогли потрапити завдяки партнерству з Державним агенством з управління зоною відчуження та Міжнародною громадською організацією “Центр ПРИП’ЯТЬ.ком”.

“Думаю, що ми залишили добрий слід в серцях тих людей, для яких ми працювали: коли на сцені Чорнобиля оголосили, що ми ще маємо туди приїхати, ще буде одне запрошення для нас, то в залі вибухнули овації”, – каже Галина Баранкевич.

"Це очищення, катарсис". Акторка Франківського драмтеатру про гастролі на Сході і в Чорнобилі

“Це очищення, катарсис”. Акторка Франківського драмтеатру про гастролі на Сході і в Чорнобилі

Учасниками гастрольного туру стали актори, режисер-постановник і директор театру Ростислав Держипільський, авторка творів Марія Матіос. За словами Галини Баранкевич, “у таких поїздках проявляється сутність і місія митця – і режисера, народного артиста, з усіма званнями, які можна в Україні досягнути, і акторів, які знімаються в кіно і звикли до великих заповнених залів. Бо тут – не голубі екрани і красиве світло, тут – це жертовність, робота душі. Ми їхали ради вищої мети”.

Читайте також: Коломийські рятувальники допомогли зняти кота з дерева

Категорії
Культура
Новини
Loading...