“Вірус став агресивнішим”. Головний санлікар Прикарпаття про смертність від COVID-19

У 12 лікарнях області завантаженість ліжок для хворих на COVID-19 складає понад 90 %. Про це Суспільному Карпати повідомив головний санітарний лікар області Руслан Савчук. За...

У 12 лікарнях області завантаженість ліжок для хворих на COVID-19 складає понад 90 %. Про це Суспільному Карпати повідомив головний санітарний лікар області Руслан Савчук.

За його словами, за вихідні на Прикарпатті зменшилася захворюваність на COVID-19. Однак збільшилася кількість летальних випадків з діагнозом “коронавірусна інфекція”. За минулу добу від цієї хвороби на Прикарпатті померла 31 людина.

"Вірус став агресивнішим". Головний санлікар Прикарпаття про смертність від COVID-19

У міській центральній лікарні сьогодні – 394 хворі з підозрою або підтвердженим діагнозом COVID-19. Всього в медзакладі зараз можуть розмістити 425 пацієнтів. Кількість госпіталізованих за останню добу зменшилася до 70, каже заступник головного лікаря медзакладу Володимир Вовчук. За його словами, раніше за добу могло бути до 115 хворих. Лікар розповідає, що зараз багато пацієнтів перебувають у важкому стані. Таких сьогодні в лікарні – 141 , в реанімації – 27 людей. Всі апарати ШВЛ зайняті.

“Пацієнти поступають важкі, кисневозалежні. І є велике навантаження на систему киснеподачі. Є проблеми на Львівському кисневому заводі. Ми маємо дуже складну ситуацію із забезпеченням киснем як по об’єму, так і по кисневих точках. Тому зараз від’єднуємо відділення, які не пов’язані з COVID-19, скасовуємо планові операції”, – каже Володимир Вовчук.

"Вірус став агресивнішим". Головний санлікар Прикарпаття про смертність від COVID-19

Зараз для пацієнтів центральної лікарні розгортають додаткові ліжка в перинатальному центрі, каже Володимир Вовчук. Там на одній з кафедр Івано-Франківського медичного університету розмістять 20 ліжок. Якщо кількість пацієнтів буде збільшуватися, ліжка планують розгортати також у міській поліклініці № 2. Та, за словами Володимира Вовчука, в медзакладах, де не було стаціонару, зробити це важко. Там вартість лікування одного пацієнта зростає на 90 %.

“Поставити ліжко – це ще нічого не означає. Потрібно поставити крапельницю, якусь тумбочку, крісло. Треба багато що закуповувати додатково. Перевезення, харчування зовсім інакше. Там розходи будуть більші, ніж тут у нас”, – розповідає лікар.

"Вірус став агресивнішим". Головний санлікар Прикарпаття про смертність від COVID-19

У Івано-Франківській міській клінічній лікарні № 1 сьогодні лікуються 272 пацієнти з підозрою чи підтвердженим діагнозом COVID – 19. Завантаженість ліжок – понад 90 %. За вихідні, каже головний лікар медзакладу Тарас Василик, кількість пацієнтів зменшилася. А от кількість кисневозалежних пацієнтів залишається високою.

“Це практично 40-50 % пацієнтів, які потребують кисню. В реанімації в нас всі ці дні лежать важкі хворі – вісім людей. Відповідно, та кількість пацієнтів, яка потребує реанімаційних заходів, може є більшою. Ми додатково розгортаємо відповідні палати у відділеннях, забезпечуємо оксигенотерапію”, – зазначає Тарас Василик.

"Вірус став агресивнішим". Головний санлікар Прикарпаття про смертність від COVID-19

Найбільша завантаженість ліжок – 100 %, каже головний санітарний лікар області Руслан Савчук – у Долинській, Галицькій та Калуській лікарнях. За його словами, впродовж вихідних кількість нових випадків COVID-19 зменшилися, однак збільшилася кількість летальних. За останні дві доби в області з підтвердженим діагнозом COVID – 19 померли 64 людини.

“Я думаю, це з тим пов’язано, що вірус сьогодні став агресивнішим. Наші громадяни зараз не так швидко реагують на ті симптоми, які з’являються. Я би сказав, що це більш такі пізні звернення за медичною допомогою”, – каже Руслан Савчук.

Загалом впродовж минулої доби на Прикарпатті підтвердили ще 330 випадків захворювання на СOVID-19. Це – на 131 менше, ніж за попередню добу, повідомляє лабораторний центр МОЗ. Згідно з цими даними, найбільше людей захворіло в Івано-Франківську – 101 та Надвірнянщині – 91.

Читайте також: У Франківську до Великодніх свят пройде акція “Посади дерево”

Категорії
Життя
Новини
Loading...