“У нас сім’я дуже здружилася”. Як у Франківську живуть діти з аутизмом та їхні батьки. ВІДЕО

В Івано-Франківську 49 дітей з аутизмом перебувають в інклюзивних групах у садочках, ще 60 – здобувають середню освіту. Про це журналістам Суспільного Карпати розповіла директорка міського...

В Івано-Франківську 49 дітей з аутизмом перебувають в інклюзивних групах у садочках, ще 60 – здобувають середню освіту. Про це журналістам Суспільного Карпати розповіла директорка міського інклюзивно-ресурсного центру Зореслава Гретчук.

У Міжнародний день поширення знань про аутизм розповідаємо, чому важливо з раннього віку розвивати дітей, яким поставили такий діагноз.

Затримку у розвитку Олексія батьки почали помічати, коли йому було два роки. Тоді вони звернулися до психологів.

“Сказали, що це просто через те, що він єдиний у сімї, що немає спілкування з ровесниками, і на фоні цього дефіциту виникли проблеми з розвитком. Сказали, що коли він піде в садок, то все налагодиться”, — розповідає мама Олексія Мирослава Струж.

У дитсадку хлопчик не міг виконувати такі ж завдання, як і його ровесники, тому батьки звернулися до лікарів. Коли Олексію було чотири, йому поставили діагноз – розлади спектру аутизму.

“Усі батьки проходять залежно від характеру, витримки, всі етапи: неприйняття, злість, пошуки винного, чарівної таблетки”, — ділиться Мирослава Струж. — Згодом починаєш шукати плюси. З’явилася більша приземленість, адекватність. У нас сім’я дуже здружилася”.

Зараз Олексію сім. Він відвідує садок, там перебуває в інклюзивній групі. Хлопець уміє читати, має навички самообслуговування, може розмовляти з іншими. Олексій займається музикою, тхеквондо, плаванням, а також відвідує корекційні заняття з логопедом-дефектологом.

Мирослава Струж каже, що без цих занять син не досягнув би такого рівня розвитку, як зараз.

“Так виходить, що ці спеціалісти не можуть бути тільки логопедами-дефектологами. Вони можуть бути і психологами, і реабілітологами, — говорить мама хлопця. — Вони мусять заставити дитину слухатися. Вони нам показують як це зробити. Спочатку я знімала на відео, як у них проходять заняття. Потім ми вдома сідали, мені треба було налаштуватися, бо це були істерики, мені треба було заставити дитинку, щоб вона 20 хвилин посиділа за столом”.

Матір дитини з аутизмом Анна Сикорська каже, що розлади аутичного спектру важливо діагностувати у ранньому віці для того, аби одразу зайнятися її розвитком. Жінка перекваліфікувалася з бухгалтера у логопеда і зараз працює у міському інклюзивно-ресурсному центрі.

“Якогось конкретного алгоритму роботи з такими дітками немає. Кожна дитина є індивідуальною, — розповідає Анна Сикорська. — Завжди пише у європейських джерелах, що раніше батьки помічають особливості розвитку своїх дітей, що раніше ця реабілітація розпочнеться, то більше шансів для нормального життя у дорослому віці”.

У Міжнародний день розповсюдження знань про аутизм івано-франківські студенти влаштували акцію.

Вони роздавали перехожим кульки, блакитні стрічки та буклети з інформацією про цей діагноз.

Читайте також: Штаб кандидата у нардепи Шевченка оприлюднив факти махінації на виборах. ВІДЕО

Категорії
Життя
Новини
Loading...