У Ямницькій громаді створюють історико-краєзнавчий музей. ФОТО

На Прикарпатті стартували роботи зі створення історико-краєзнавчого музею Ямницької громади, що на Прикарпатті. Почали з підготовки проєкту “Музей – скарбниця громади”, який отримав перемогу...

На Прикарпатті стартували роботи зі створення історико-краєзнавчого музею Ямницької громади, що на Прикарпатті. Почали з підготовки проєкту “Музей – скарбниця громади”, який отримав перемогу на конкурсі ініціатив місцевих карпатських громад.

Про це розповіла начальниця відділу проєктів та програм місцевого самоврядування Ямницької сільської ради Мар’яна Підгаєцька, пише “Суспільне Карпати”.

“Загальна вартість проєкту становила 156 тисяч гривень. До цієї суми входить 80 % коштів гранту і 20 % співфінансування з місцевого бюджету. Але, реалізовуючи проєкт, побачили необхідність дофінансування на певних його етапах. За власний кошт плануємо виготовити 3D-макети громади, закупити манекени для розміщення національних костюмів”, – зауважила Мар’яна Підгаєцька.

Наразі музей працюватиме у приміщенні Ямницького ліцею. У невеликій музейній кімнаті вже є експозиційні стелажі, мультимедійне обладнання, меблі. З часом, за словами Мар’яни Підгаєцької, музей можуть розмістити у залах адміністративно-культурного комплексу, збудувати який планують у центрі Ямниці.

“Це буде не зовсім типовий музей, – зазначила Мар’яна Підгаєцька. – До складу нашої громади входить кілька сіл. Ямниця є центром. Також є Павлівка, Тязів, Сілець, Рибне, Майдан, Ценжів, Нова Гута. У музеї передбачено куточок для кожного села. Кожне село матиме можливість представити свої найцінніші, найунікальніші експонати”.

У громаді вже зібрали 250 експонатів. Серед них – археологічні знахідки, предмети побуту, елементи національного одягу, документи, спогади. Сотню експонатів подарував музею житель Ямниці, історик і краєзнавець Андрій Сміжак.

“У 2010-2020 роках проводив різні пошукові експедиції на території села. За цей час було проведено дослідження, які дали змогу окреслити різні епохи заселення Ямниці різними народами: від часу пізнього палеоліту (40 тисяч років тому) до початку XX століття”, – розказав Андрій Сміжак.

Історик приніс до музею крем’яні знаряддя праці, кераміку, бронзові прикраси, стародавні монети, паперові гроші.

Збір експонатів для історико-краєзнавчого музею триває. Всіх, хто має бажання поповнити музейну експозицію, чекають у Ямницькій сільській раді.

Читайте також: Коломиянка Анна Котюк стала чемпіонкою України з грепплінгу

Категорії
Культура
Новини
Loading...