У храмах Рогатинської громади проводять лазерне 3D-сканування

В Івано-Франківській області реалізують ґрантовий проєкт, в межах якого розпочали 3D-сканування 50 історичних пам’яток. Про це інформує Рогатинська міська рада. Так нещодавно фахівці ІФНТУНГ...

В Івано-Франківській області реалізують ґрантовий проєкт, в межах якого розпочали 3D-сканування 50 історичних пам’яток.

Про це інформує Рогатинська міська рада.

Так нещодавно фахівці ІФНТУНГ відвідали п’ять давніх храмів громади. Зокрема, разом із працівниками історико-краєзнавчого музею «Опілля»  працювали в пам’ятці архітектури національного значення – церкві Архистратига Михаїла (стара назва Вознесіння Господнього) с.Чесники.

Відтак побували в рогатинській пам’ятці ЮНЕСКО – храмі Зішестя Святого Духа, а також святинях Різдва Пресвятої Богородиці та Святого Миколая. На черзі роботи з 3D-сканування проводитимуться у с.Черче, де знаходиться давня дерев’яна церква святого Василія Великого.

Варто зазначити, що 3D- сканування здійснюється в рамках проєкту «Розвиток транскордонного співробітництва щодо популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на транскордонній території Румунії й України» – HE-CROSS (EMS ENI код 2SOFT / 2.1 / 91).

Ідею реалізують співробітники Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Для знімальних робіт використовується спеціальне обладнання, закупленого за кошти Проєкту, яке здійснює лазерне 3D-сканування та фотозйомку.

За словами фахівців, результати такого сканування допоможуть у проведенні наукових досліджень та розробленні практичних рекомендацій щодо збереження, відновлення та охорони об’єктів історико-культурної спадщини. А матеріали фотографування у подальшому будуть використані для створення віртуальних 3D-турів з репрезентативних об’єктах історико-культурної спадщини.

У такий спосіб команда проєкту планує привернути увагу громадськості до об’єктів історичної та культурної спадщини Івано-Франківської області та Сучаського повіту. Відповідно має на меті сприяти збільшенню туристичного потенціалу шляхом створення та розповсюдження привабливих та актуальних інформаційних продуктів.Об’єкти, які сканують, мають культурно-мистецьку, історичну цінність і є туристично привабливими.

Віртуальні версії цих історичних пам’яток розмістять на спеціалізованому сайті проєкту і на головному туристичному порталі області. Результати проєкту також можуть бути використані значною кількістю закладів (музеїв, культурних, релігійних, навчальних), органів державної влади і місцевого самоврядування, громадських організацій, туристичних фірм для популяризації, дослідження стану, відновлення, благоустрою, розвитку інфраструктури об’єктів історичної та культурної спадщини на транскордонній території.

Читайте також: Коронавірус відступає: коломийські медики фіксують зменшення кількості хворих

Категорії
Культура
Новини
Loading...