Промислову ратушу Калуша хочуть реставрувати. ФОТО

Одну із найстаріших будівель міста Калуш – промислову ратушу – хочуть реставрувати. Окрім того, в приміщенні планують створити музей та мінілабораторію. Такий грантовий проєкт...

Одну із найстаріших будівель міста Калуш – промислову ратушу – хочуть реставрувати. Окрім того, в приміщенні планують створити музей та мінілабораторію.

Такий грантовий проєкт готують представники міськради, пише “Суспільне Карпати”.

Промислова ратуша побудована ще за часів Австро-Угорщини. Звели її на території заводу із видобутку калійної солі. Зараз будівля у неналежному стані, поступово вона занепадала і руйнувалася. Та все ж ратуша може отримати шанс на реставрацію і стати привабливою для туристів.

Точний рік спорудження промислової ратуші – невідомий, так само, як й імена архітекторів. Таких документів не збереглося. Саму ж солеварню заснували у 1867-му році. Через 10 років австрійський уряд створив у місті промислову управу. А годинник на ратуші уже у 1903-му році встановила фірма поляка Міхала М’ясевича. Саме у період між цими датами спорудили промислову ратушу – розповідає провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів.

Там засідали урядовці, промисловці, інженери, які вирішували питання промислового виробництва. Калуш дійсно займав відповідне місце у промисловому виробництві, фактично він був першим у розробці калійних солей”, — каже Іван Тимів.

Так виглядала промислова ратуша та калійний завод на початку XX століття. Це — архівні фото та листівки, які Суспільному надали представники Краєзнавчого музею.

Зараз приміщення ратуші належить підприємству “Оріана”, а земельна ділянка під ним – міській раді. Споруда потребує капітального ремонту та реставрації. Найбільш проблемним є дах будівлі, каже заступник директора підприємства Назарій Михайлюк. За його словами, “Оріана” готова передати ратушу у власність міста, аби реставрувати цю пам’ятку: “Численні звернення є до Фонду держмайна. Ми плануємо і щиро сподіваємося, що Фонд державного майна на позачергових зборах дасть дозвіл. Ми стараємося на даний момент хоча б зберегти те, що є”.

У приміщенні ратуші хочуть створити інтерактивний музей, туристично-інформаційний центр, мінілабораторію з виготовлення солі, крамницю із сувенірами та інші експозиції. Все це розробляють в межах проєкту “Salina:Renovation”. Головна спеціалістка виконкому міста Мар’яна Думенко розробляла грантовий проєкт, зараз його подали на програму “Велике будівництво” від Міністерства культури. А наступного року інвестиції намагатимуться залучити за допомогою міжнародних грантових програм.

“Стартують дві великі міжнародні грантові програми – “Польща – Білорусь – Україна” та “Словаччина – Угорщина – Румунія – Україна”. Звісно, що там буде співфінансування. Місто готове вкладати у свій розвиток, у історію”, — каже Мар’яна Думенко.

Співатор ідеї, головний спеціаліст з розвитку туризму міста Віктор Павлів вважає, що промислова ратуша повинна стати туристичним об’єктом і демонструвати промислове минуле Калуша: “Щоб висвітлити, як колись видобувалася сіль на Прикарпатті і взагалі на Галичині. Як потім почався процес видобутку калійної солі. Перший і єдиний у світі кар’єр, який зараз затоплений, – це теж така наша перлина. Розглядається варіант зробити експозицію дзвонів, адже Калуш теж славиться своїми дзвонами”.

Точна сума такого проєкту – поки невідома, попередньо її оцінюють у 20 мільйонів гривень. А сама ж реставрація і облаштування локацій може тривати декілька років.

Читайте також: Житлові будинки та квартира: наслідки пожеж на Франківщині за минулу добу

Категорії
Культура
Новини
Loading...