“Це знищення наркологічної служби”: медики обласного наркоцентру проти реорганізації закладу

Колектив КНП “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради” обурений спробами депутатів Івано-Франківської обласної ради та посадовців ІФ ОДА реорганізувати заклад на підставі начебто його...

Колектив КНП “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради” обурений спробами депутатів Івано-Франківської обласної ради та посадовців ІФ ОДА реорганізувати заклад на підставі начебто його “фінансової неспроможності”.

12 березня цього року постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я вирішила “доручити обласній державній адміністрації подати у встановленому порядку на розгляд обласної ради проєкт рішення обласної ради “Про реорганізацію КНП “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради” та КНП ”Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” шляхом приєднання до КНП “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради”, пише Курс.

Медики наркоцентру вважають таке рішення комісії необґрунтованим і незаконним.

У листі до редакції КУРСу медики наголошують, що реорганізація закладів означає фактичну ліквідацію, що є грубим порушенням ст. 49 Конституції України та ст. 16 Основ законодавства України про охорону здоров’я, згідно з якими заборонено скорочення існуючої мережі закладів охорони здоров’я, які надають безоплатну медичну допомогу.

“Підставою для прийняття такого рішення є надумана причина про фінансову неспроможність даних підприємств. Такими діями посадові особи фактично нівелюють функції Національної служби охорони здоров’я України, визначаючи майбутнє фінансування підприємств, підміняючи ці дані неправдивими фінансовими прогнозами. Спростувати такі дії можна на прикладі Комунального некомерційного Підприємства “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради”.
Наприкінці 2019 року Івано-Франківський обласний наркологічний диспансер, а згодом Комунальне некомерційне Підприємство “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради”, з усіх можливих прогнозів щодо результату медичної реформи в галузі психіатрії (наркології), очікувало щонайменше недофінансування, а в найгіршому випадку – закриття. Як показала практика, не все погане те, що нове. 2020 рік, який був ознаменований підписанням КНП “ПНЦ ІФ ОР» з Національною службою здоров’я трьох медичних пакетів, показав конкурентоспроможність Наркоцентру, попит на наркологічну допомогу серед населення, навіть незважаючи на пандемію.
Медична реформа дала новий поштовх та мотивацію до покращення умов лікування найнезахищенішої верстви населення області – залежних від алкоголю та наркотиків осіб.
Зазначимо, що Наркоцентр в останніх 5 років поповнив свій кадровий резерв висококваліфікованими медичними фахівцями, покращив своє матеріально-технічне оснащення, окрім цього, стан фінансування дозволяє безкоштовно лікувати пацієнтів.
Безсумнівним є той факт, що Наркоцентр й надалі може надавати вузькоспеціалізовану медичну допомогу без залучення коштів з місцевого бюджету, адже їхня частка становить всього 6% відсотків від загального балансу підприємства. Зважаючи на це, а також на високий попит наркологічної допомоги, заклад здатний дати відповідь на гострий виклик сьогодення і працювати на благо містян. Ліквідація ж Наркоцентру призведе до знищення наркологічної служби в регіоні, адже не кожен, хто отруївся алкоголем, вважає себе психічнохворим.
У квітні 2021 року Наркоцентр захистив право на отримання трьох фінансових пакетів від НЦЗУ і очікує на підписання договору. Тому будь-які дії обласних чиновників щодо реорганізації медичних закладів є якнайменше зловживанням впливом і підпадають під ознаки кримінального правопорушення.
Провівши аналіз ситуації, яка склалася навколо планів про реорганізацію КНП “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради” та КНП ”Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” шляхом приєднання до КНП “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради”, можна стверджувати єдине, що згідно з чинним законодавством України та Європейськими нормами, недопустимо покращувати своє становище за рахунок погіршення стану іншого.
Самостійність, конкурентність та автономність закладу охорони здоров’я і є завданнями медреформи”, – йдеться у листі.

У медустанові наголошують, що жодних громадських обговорень та обговорення можливої реорганізації з колективами медичних закладів не проводилося.

Категорії
Життя
Новини
Loading...