“Щоденна кількість госпіталізованих зменшилася втричі”: ситуація з COVID-19 на Прикарпатті

Впродовж останніх трьох тижнів захворюваність на COVID-19 в Івано-Франківській області знизилася. Про це Суспільному Карпати повідомив директор обласного департаменту охорони здоров’я Ігор Дмитренко. У...

Впродовж останніх трьох тижнів захворюваність на COVID-19 в Івано-Франківській області знизилася.

Про це Суспільному Карпати повідомив директор обласного департаменту охорони здоров’я Ігор Дмитренко.

У центральній міській лікарні лікуються 212 хворих з підозрою чи підтвердженим діагнозом COVID-19. Головний лікар медзакладу Тарас Масляк пригадує, що кілька тижнів тому в лікарні могло бути від 380 до 450 пацієнтів.

“Була дуже важка ситуація. В нас певна кількість пацієнтів була на коридорах, в кухні, в ординаторській. В нас було упаковано, як вулик бджолами. Зараз значно легше, без сумніву. І людям легше, і персоналу. Але все ж таки ми весь час насторожі”, — каже лікар.

Як розповідає Тарас Масляк, якщо протягом минулих тижнів до лікарні удень ушпиталювали від 50 до 100 пацієнтів, то сьогодні — 23. Проте, за його словами, серед людей, яких зараз лікують в закладі, багато — з важким перебігом COVID-19.

“Поступають пацієнти, які по декілька днів лікуються вдома. Я не один раз говорив і мої колеги говорили, звертайтеся до нас якомога швидше. Не випробовуйте нас і не випробовуйте своє здоров’я. Повірте, протікання цієї хвороби змінилося. Протікання значно важче і довший період хвороби”, — розповів головний лікар.

"Щоденна кількість госпіталізованих зменшилася втричі". Ситуація з COVID-19 на Прикарпатті

Кількість госпіталізованих зменшилася в міській лікарні № 1. Про це Суспільному розповів заступник директора з медичної частини Ярослав Кобиляк. Завантаженість ліжок для хворих на коронавірусну інфекцію в медзакладі становить 68 %. Загалом зараз тут – 129 хворих, у 60 % з них підтверджений діагноз COVID-19.

“Те, що менше хворих, не означає, що важких поменшало. Реанімація і далі працює в напруженому режимі. Залишається 48 хворих кисневозалежних. Щойно був на приймальному відділенні. Привезли “важку” жінку, 80 років. Лежала вдома сама, не лікувалася. Привезли на кисні, вкрай важку. В реанімації нема місця, але ми все одно її госпіталізуємо в реанімацію”, – каже Ярослав Кобиляк.

Впродовж останніх трьох тижнів кількість хворих на COVID-19 в області зменшилася, каже директор обласного департаменту охорони здоров’я Ігор Дмитренко. За його словами, зараз кількість виписаних пацієнтів більша, ніж кількість госпіталізованих.

“Щоденна кількість госпіталізованих зменшилася втричі. А частка хворих, що перебувала на стаціонарному лікуванні, скоротилася з 3 536 до 1 886, — на 53 %. Одночасно знижується завантаженість стаціонарних ліжок, яка станом на 9 квітня становить 45 %”, – розповідає Ігор Дмитренко.

За словами заступника директора міської лікарні № 1 Ярослава Кобиляка, зниження захворюваності зараз тимчасове. За його прогнозами, за 3-4 тижні варто очікувати збільшення кількості хворих на коронавірусну інфекцію.

Читайте також: Франківщина виходить з “червоної” зони

Категорії
Місто
Новини
Loading...