Захоплююча краса: в мережі показали, як виглядає Домбровський кар’єр у Калуші з висоти пташиного польоту

В мережі показали, як виглядає Домбровський кар’єр у Калуші з висоти пташиного польоту. Фото опублікував Михайло Слободяник, пише “Місто”. Домбровський кар’єр (Домбровське озеро, Калуське море) — затоплений соляний кар’єр в...

В мережі показали, як виглядає Домбровський кар’єр у Калуші з висоти пташиного польоту.

Фото опублікував Михайло Слободяник, пише “Місто”.

Домбровський кар’єр (Домбровське озероКалуське море) — затоплений соляний кар’єр в місті Калуш Івано-Франківської області, що був з 1967 по 2003 рік місцем видобутку калієво-магнієвих солей. З 2008 року розпочалося поступове затоплення відкритої шахти у зв’язку з припиненням роботи насосних станцій. У 2008—2010 роках затоплення прискорилося у зв’язку із значним притоком прісних вод із річки Сівка (прорив з північного борту) та рясними атмосферними опадами. У червні 2020 року р. Сівка прорвалася у кар’єр вдруге. Станом на січень 2021 року Домбровський кар’єр рівень води в кар’єрі знаходиться в діапазоні 282-283м. н.р.м. Перетікання води з кар’єру у обвідний канал відбудеться при досягненні рівня 288 м. н.р.м.

Домбровське озеро — штучного (власне сам котлован) і природного походження (наповнення підземними та поверхневими водами), попередньо тут видобували калійну сіль, але після призупинення розробки кар’єр затопили підземні джерела та поверхневі води, а також атмосферні опади, і утворилось озеро площею близько 100 Га. Площа озера продовжує збільшуватися.

Читайте також: На Франківщині вночі горів будинок. ФОТОФАКТ

Категорії
Життя
Новини
Loading...