Реформа освіти в дії. У двох школах Болехівської ТГ скорочують кількість класів

У двох школах Болехівської територіальної громади, що на Прикарпатті, скорочують кількість класів – вони переходять на дев’ятирічне навчання. Мова йде про заклади в селах...

У двох школах Болехівської територіальної громади, що на Прикарпатті, скорочують кількість класів – вони переходять на дев’ятирічне навчання. Мова йде про заклади в селах Поляниця та Гузіїв, пише Суспільне Карпати.

За словами начальника управління освіти Болехівської міської ради Богдана Мельника, коефіцієнт наповненості класів в цих школах — трохи більше 13 учнів, в той час, як, згідно із нормативами, учнів повинно бути 20. Класи управління освіти планує закрити з 1-го вересня 2021-го року.

За тиждень до сесії Болехівської міської ради, де планують розглянути питання про закриття закладу, у спортзалі Поляницької школи провели громадські слухання.

У спортзалі Поляницької школи провели громадські слухання

З 1-го вересня школа повинна перейти на дев’ятирічне навчання. Учням 10-11 класів пропонують продовжити вчитися у школі села Тисів – це близько 4 кілометри – або у селі Козаківка, до якої 7 кілометрів.

Бабуся школярки Оксана Конрад

Бабуся школярки Оксана Конрад, каже, що не вірить у те, що міська рада організує для дітей регулярне довезення.

“Як діти мають навчатися? Чого вони мають їхати кудись? Довезення в нас не буде. Вони хваляться, що є чотири автобуси. Напевно, від грудня він не їздив. І коли діти мали вчитися? А далі – карантин, локдаун, рік пройшов. Як буде організовано довезення дітей?”, — каже бабуся школярки.

Директор Поляницької школи Зеновій Дубів визнає, що з довезенням дійсно можуть виникнути проблеми: “Тому що бувають різні погодні умови, шкільний автобус не може виїхати туди. Діти тоді цей день прогулюють”.

Голова профспілки Болехівської міської організації працівників освіти Ігор Берізко

Голова профспілки Болехівської міської організації працівників освіти Ігор Берізко каже, що зараз у громади є чотири автобуси на сім шкіл. За його словами, якби не погані дороги, цього транспорту вистачило би.

Справа – який стан доріг – і як автобуси витримають то все, розумієте? Якщо будуть гарні дороги, то 20 км – це нормально, небагато”, — каже Ігор Берізко.

Станом на сьогодні в 10-му класі Поляницької школи навчаються дванадцятеро школярів.

Христина Попович та Вікторія Конрад добираються до школи із села Бубнище. Кажуть, разом з іншими однокласниками вирішили, що до іншої школи перейдуть разом. Планують перевестися до Тисівської, адже вона розташована ближче, і до неї легше добратися.

“Ми просто в безвиході. Ми не знаємо, що робити далі взагалі, як нам буде в тій школі. Попереду в нас ЗНО. Адаптуватися в іншій школі дуже важко”, — каже Христина Попович.

Школярки Христина Попович та Вікторія Конрад

“Ми стільки років просили два автобуси, щоб ми не чекали, поки автобус забере з Козаківки дітей – він їх відвозить, а потім нас. Але цього не зробили. А тепер вони гарантують нам другий автобус? Я в це не вірю”, — розповідає Вікторія Конрад.

Марія Стельмах – мама двох школярок: 11-го та 8-го класів. Каже, перехід до іншої школи створює кілька проблем.

Мама двох школярок Марія Стельмах

По-перше, дівчатам доведеться раніше вставати та пізніше повертатися додому. По-друге, дехто з батьків не зможе заплатити за обіди у школі, а зараз діти бігають їсти додому під час великої перерви.

“В іншу школу діти підуть – там треба збільшити класи, бо навантаженість буде завелика. А збільшивши класи, треба збільшити і штат. Навіщо робити це: закриваючи тут, збільшувати там? Однакове фінансування. Витрати, напевно, навіть будуть більші. Наприклад, на те саме пальне – дітей треба возити постійно. Приїхав, тут постояв автобус і потім поїхав після закінчення уроків”, — каже мама школярів.

Директор Поляницької школи Зеновій Дубів

Директор Поляницької школи Зеновій Дубівзакриття класів пояснює освітньою реформою. Каже, відповідно до законодавства, середня наповненість класів повинна становити 20 учнів. У Поляницькій школі цей показник становить 13,5. Зараз у школі працюють 33 вчителі, які навчають 163 учнів.

“Поставлено так, що дві школи є – наша Поляницька 1-3 ступеня і Гузіївська, де найменше дітей. І тому ми починаємо цю, скажемо, непривабливу таку дію першими. Ну, але це ми за правилами держави граємо. Це не моя примха, не примха міського голови чи начальника управління”, – каже директор Поляницької школи Зеновій Дубів.

На думку батьків, недофінансування можна компенсувати, скоротивши педагогічний колектив. Зокрема, у школі є чотири історики та філологи і два вчителі пенсійного віку.

Начальник управління освіти Болехівської міської ради Богдан Мельник

За словами начальника управління освіти Болехівської міської ради Богдана Мельника, тип школи змінюється згідно з реформою. Школи, де середня наповненість класів – 20 учнів, повинні стати ліцеями, якщо учнів менше – гімназіями, і перейти на 9-річне навчання. Готуються в управлінні й до звільнення педагогів.

“У нас є домовленість з керівниками – я їх просив, міський голова їх просив, щоб ті школи, в яких буде можливість працевлаштувати тих, хто вивільниться, чи, відповідно, не матиме відповідного навантаження, щоб вони десь надали їм місце праці. Поки що домовленість така є. І сподіваємося спільно її реалізовувати для того, щоб не ущемити вчителів”, – каже Богдан Мельник.

Остаточне рішення щодо зміни типу шкіл у Поляниці та Гузіїві розглянуть на сесії міської ради 23-го квітня.

Читайте також: Стало відомо, хто став першим заступником голови Івано-Франківської РДА

Категорії
Життя
Новини
Loading...