У Франківську презентували другий том видання про Гошівський монастир

22-го квітня у Центрі інноваційних освітніх технологій “PNU EcoSystem” Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника презентували книгу “Ясногірський монастир у документальних джерелах середини XX...

22-го квітня у Центрі інноваційних освітніх технологій “PNU EcoSystem” Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника презентували книгу “Ясногірський монастир у документальних джерелах середини XX – початку ХХІ століть”, інформують на сайті Івано-Франківської Архієпархії.

Книга є другим томом тритомного видання “Гошівська обитель Богородиці на Ясній Горі в Карпатах”, пише Суспільне Карпати.

У Франківську презентували другий том видання про Гошівський монастир

Ця праця містить 284 документи з новітньої історії Гошівської обителі, більшість із яких виявлено у вітчизняних архівах і вперше введено до наукового обігу.

“Вони розкривають маловивчені або невідомі сторінки історії Ясногірського монастиря – видатної відпустово-паломницької святині українського народу, яка після Львівського псевдособору в березні 1946-го року опинилась сам на сам з більшовицьким тоталітаризмом і впродовж 1946-1950 років була в центрі духовно-світоглядної опозиції режиму, пережила його і однією з перших відродилася в незалежній Україні”, — йдеться на сайті.

У Франківську презентували другий том видання про Гошівський монастир

У презентації взяли участь Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, редактор видання, професор Микола Кугутяк, ректор університету професор Ігор Цепенда та ігумен Гошівського монастиря отець Мар’ян Гробельний, ЧСВВ.

“Дуже захопливо читати конкретні свідчення отців, які жили в непростий час і потвердили віру своїм життям. Їхня тверідсть викликає трепет і слугує чудовим прикладом. Книга є науковим виданням, але, ймовірно, ми зробимо спрощений варіант для формування та виховання підростаючого покоління, щоб вони теж могли бачити досконале життя. Адже формація, яку ми проходимо, закладає підвалини вірності своїм обітам та присягам вірності, які ми давали”, – поділився отець Мар’ян Гробельний.

До слова, викладачі, студенти, працівники університету та всі охочі могли долучитися до презентаційного заходу через платформу Cisco Webex Meeting.

У Франківську презентували другий том видання про Гошівський монастир

“Вся культура здавна була при церкві, при монастирях. Ще з часів Австро-Угорської імперії про всю документацію про хрещення, вінчання, відхід до вічності ми могли довідатися тільки з церковних книг. У монастирях були великі літописи. Така історія нашого народу – радісна, щаслива, часами навіть трагічна. Це дослідження нам відкриє сьогодення нашого Прикарпаття”, – розповів Митрополит Володимир.

Як зазначають на сайті, видання підготували за участю професора Миколи Кугутяка, доцентки Ірини Солонець, старшого викладача Романа Кобильника і магістрки Галини Пославської, а також із допомогою ігумена Гошівського монастиря Мар’яна Гробельного та львівського видавця Петра Меленя.

Читайте також: “Укрпошта” почала приймати документи у “Дії” для оплати платежів

Категорії
Життя
Новини
Loading...