У Палаці Потоцьких навчали розмальовувати писанки. ФОТО

У Палаці Потоцьких, що в Івано-Франківську, провели безкоштовний майстер-клас із писанкарства. Його організували працівники Музею мистецтв Прикарпаття. За основу писанки беруть сире яйце. Спочатку...

У Палаці Потоцьких, що в Івано-Франківську, провели безкоштовний майстер-клас із писанкарства. Його організували працівники Музею мистецтв Прикарпаття.

За основу писанки беруть сире яйце. Спочатку його обезжирюють у розчині з оцтом. Перший орнамент наносять олівцем, потім – гарячим воском. Віск використовують для того, щоб під час занурення у колір залишити цю ділянку непофарбованою, пише “Суспільне Карпати”.

“Треба зробити правильний поділ – хоча би на 4 частини. Буває, що треба і на 8 частин розділити. В такому випадку можна взяти олівець і легенько нанести контури. Звичайно, професійні писанкарі не користуються олівцем. Пишемо писанки воском, віск розігріваємо, наносимо писачком. Пізніше занурюємо в фарби. Починаємо фарбувати від найсвітлішої до найтемнішої. Тобто спочатку занурюємо в жовту, пізніше в оранжеву, світло-зелену, червону”, – розповідає писанкарка Іванна Равлюк.

Учасниця майстер-класу Надія Барщевська занурила свою писанку перший раз у жовтий колір. Ділиться враженнями від навчань: “Вирішила попробувати найпростіше – це рибки. Ну, у мене вийшло ще не дуже ідеально. Мені сподобалося те, що можна навчитися розписувати писанку”.

Уляна Небор привела на майстер-клас свою родину. Розповідає, пробує із сином намалювати на писанці зерна: “Ми чекали на щось таке подібне, ми знали, що, напевно, буде якась така атракція. Нам подобається сюди приходити. Такий захід, як майстер-клас з писанкарства, він дуже доречний напередодні Великодня, і ми скористалися такою пропозицією”.

Якщо писанка багатоколірна, то в чорну фарбу її не занурюють, бо після накладання кількох кольорів чорний виходить і так. Готову писанку отримують тоді, коли знімають віск.

“Яєчко має бути тепленьке. І в жодному разі не над свічкою, бо воно обчадіє і буде чорне, а тільки збоку”, – каже майстриня Іванна Равлюк.

Завершує свою першу писанку Дарина Небор. Дівчина зображувала орнамент, який називається “дівоча краса”.

“Кольори – це дуже цікаве насправді поєднання. Не думала, що вона така вийде, але мені сподобалося”, – каже Дарина Небор.

Читайте також: Рятувальники ліквідували пожежу господарської споруди у Калуші

Категорії
Культура
Новини
Loading...