Президент Фінляндії запропонував виключити з Радбезу ООН державу, яка веде незаконну війну

Президент Фінляндії Александр Стубб запропонував реформувати Раду безпеки Організації об’єднаних націй. Про свою ініціативу лідер Фінляндії розповів у інтерв’ю агенції Reuters. Стубб закликав до розширення...

Президент Фінляндії Александр Стубб запропонував реформувати Раду безпеки Організації об’єднаних націй. Про свою ініціативу лідер Фінляндії розповів у інтерв’ю агенції Reuters.

Стубб закликав до розширення Радбезу ООН, скасування права вето однієї держави та призупинення членства країни, яка бере участь у “незаконній війні”, такій, як вторгнення Росії в Україну.

Президент Фінляндії має намір оприлюднити свій план на Генеральній асамблеї ООН наступного тижня в Нью-Йорку, яка має обговорити склад Ради безпеки.

Крім цього, Стубб запропонує збільшити кількість постійних членів з п’яти до 10, додавши ще одного з Латинської Америки, двох з Африки та двох з Азії.

“Жодна держава не повинна мати право вето в Радбезі ООН”, – додав він.

У матеріалі йдеться, що Радбез, який складається з п’яти постійних і 10 непостійних членів, покликаний підтримувати мир у всьому світі, проте геополітичне суперництво завело його в глухий кут з низки питань, включаючи вторгнення Росії в Україну та війну на Близькому Сході.

США, одна з п’яти країн, які мають право вето, разом з Росією, Китаєм, Францією та Великою Британією, також підтримала надання двох постійних місць Африці, пишуть журналісти.

Стубб додав, що будь-який учасник, який веде незаконну війну, “таку, як Росія зараз веде в Україні”, повинен бути виключений з Радбезу.

Категорії
ВСЕУКРАЇНСЬКІ НОВИНИ
Новини
Loading...