На національний перепис населення планують витратити 3,4 млрд гривень

У проєкті Державного бюджету України на 2020 рік на статистичні спостереження закладено 3 441,6 млн гривень. Зокрема, видатки на проведення запланованого у 2020 році другого...

У проєкті Державного бюджету України на 2020 рік на статистичні спостереження закладено 3 441,6 млн гривень.

Зокрема, видатки на проведення запланованого у 2020 році другого за час незалежності загальнонаціонального перепису населення передбачені в обсязі 3 431 млн грн, повідомили у Мінфіні, інформує Фіртка.

Водночас, крім перепису Україна продовжить здійснювати інші не менш важливі спостереження – на них уряд планує витратити у 2020 р. 10,6 млн грн. 

Зокрема, як і щороку, у 2020 р. продовжиться регулярне обстеження умов життя домогосподарств.

Для того, щоб мотивувати домогосподарства до участі у цьому обстеженні, кожне із них отримує щоквартальну плату за ведення записів доходів, витрат та інших відомостей під час проведення обстеження умов їх життя – ці видатки у 2020 р. додатково коштуватимуть бюджету 7,3 млн грн (для порівняння, у 2019 р. ця сума становила 5,5 млн грн). 

Вибіркові обстеження умов життя домогосподарств є безцінним інструментом державної політики. Вони дозволяють отримати об’єктивну інформацію про обсяг та структуру доходів та витрат українців, інформацію про доступ людей до товарів та послуг (наприклад, наявність товарів довготривалого користування чи доступ до інформаційних технологій). Вони також дозволяють вивчити розподіл цих показників за типами домогосподарств, типами населених пунктів.

Дослідницька робота з цими даними – єдиний спосіб доказово визначити чи спрогнозувати вплив соціальної та економічної політики на рівень соціальної захищеності та на розподіл економічного зростання в суспільстві в цілому.

Водночас, сьогодні ми маємо парадоксальну ситуацію: хоча уряд збирає унікальні, якісні дані, доступ до них є дуже обмеженим навіть для багатьох урядових відомств. Це жодним чином не пов’язано з проблемами захисту персональних даних: адже для роботи з цією статистикою достатньо використовувати знеособлені мікродані, тобто цифри, представлені в анонімному форматі без доступу до особистих даних респондентів. 

“Міністерство фінансів виступає за відкриття знеособлених мікроданих про умови життя українських домогосподарств, зібрані за кошти платників податків, для всіх бажаючих дослідників і працює над цим в партнерстві з Держстатом та Мінекономрозвитку. Тоді 2020 р. увійде в історію не лише як рік другого перепису, але і як рік, коли вибіркові дані нарешті відкриють свій потужний потенціал”, – зазначив заступник Міністра фінансів Юрій Джигир.

Нагадаємо, востаннє українців рахували ще у 2001 році.

Читайте також: “Проведення перепису населення позитивно вплине на розвиток України”, – Денис Шмигаль


Читайте також:

Категорії
Новини
Новини
Loading...