На Прикарпатті хочуть відреставрувати Галицький замок. ФОТО

Дев’ять проєктів з Івано-Франківщини позмагаються за перемогу у державній програмі “Велика реставрація”. Вона передбачає реставрацію, консервацію та ремонт пам’яток культурної спадщини, пише Суспільне Карпати....

Дев’ять проєктів з Івано-Франківщини позмагаються за перемогу у державній програмі “Велика реставрація”.

Вона передбачає реставрацію, консервацію та ремонт пам’яток культурної спадщини, пише Суспільне Карпати.

На перемогу, зокрема, претендує одна з найдавніших споруд на території Прикарпаття — Галицький замок.

Національний заповідник “Давній Галич” на конкурс програми “Велика реставрація” подав два проєкти. Один з них передбачає внутрішню реконструкцію Гранчастої вежі Галицького замку. Його кошторис — 40 мільйонів гривень. За ці гроші працівники заповідника хочуть облаштувати цокольне приміщення та три поверхи вежі.

“У цокольному приміщенні має бути кухня. На першому поверсі – кав’ярня. На другому поверсі вежі планують облаштувати конференц-зал і зал для майстер-класів. І на верхньому поверсі має бути панорамний оглядовий майданчик”, — каже заступник генерального директора з наукової роботи Семен Побуцький.

З оглядового майданчика відкриватиметься вигляд на місто Галич та річку Дністер.

А в конференц-залі планують експонувати різні виставки, розповідає заступник директора.

“Ця вежа, вона сама по собі повинна стати своєрідним туристичним магнітом для мандрівників, які приїжджають до Галича”, — додав Семен Побуцький.

На Прикарпатті хочуть відреставрувати Галицький замок

Також ініціатори хочуть відновити історичний ландшафт гори, який існував до кінця XVIII століття. В той час, за словами Семена Побуцького, гора була відкрита, на ній не було ні дерев, ні чагарників.

“За оборонними історичними ландшафтами на таких пагорбах передбачався мінімум дерев, а максимум – це було засадження, якщо була можливість, виноградною лозою або терниною, щоб створювався ефект найнижчого рівня доступності цієї гори. Відповідно, передбачається зменшити кількість дерев та відкрити з цієї гори панорамний вигляд на Дністер”, — зазначив Семен Побуцький.

На Прикарпатті хочуть відреставрувати Галицький замок

Цей проєкт також передбачає розвиток лісопаркової зони на території замку. Зокрема, працівники національного парку планують тут облаштувати пішохідні доріжки, встановити лавки та смітники, а також оновити “Співоче поле” — територію, на якій проводилися фестивалі, зокрема, “Галицьке лицарство”. Тут планують вирівняти територію та збудувати сцену.

Така реставрація, каже Семен Побуцький, — лише три відсотки відновлення замку. Такий вигляд мала споруда в середині XVIII століття.На Прикарпатті хочуть відреставрувати Галицький замок

“Якщо б, звичайно, помріяти і повірити, що цей замок вдалося б реконструювати, відтворити хоча б в межах 1791-го року, перед тим, як його почали розбирати, то не тільки Галич, а, мабуть, би вся Західна Україна отримала серйозну культурну рекреаційну локацію”, — пояснив Семен Побуцький.

Загалом Івано-Франківщина подала дев’ять проєктів для участі в програмі “Велика реставрація”, повідомляють в облдержадміністрації. Завідувач сектору з питань культурної спадщини Андрій Давидюк розповів, що ОДА подала два проєкти – збереження Музею мистецтв Прикарпаття та церкви Святого Духа в Рогатині. За його словами, однією з вимог програми є те, щоб об’єкт був державною власністю, проте майже всі подані об’єкти — у комунальній власності.На Прикарпатті хочуть відреставрувати Галицький замок

“Будемо надіятися, що відповідно до рішення обласної ради від 23-го квітня 2021-го року, на те, щоб приймалися об’єкти не тільки державної власності, а й комунальної”, — сказав Андрій Давидюк.

На результати конкурсу, за його словами, чекатимуть вже цього місяця.

Читайте також: Де в Івано-Франківську не буде світла та газу 6 травня

Категорії
Культура
Новини
Loading...