Отруєння бджіл на Прикарпатті: комісія з’ясовує, чим обробляли навколишні поля. ФОТО

У трьох селах Тисменицької громади, що на Прикарпатті, зафіксували отруєння бджіл. Зараз комісія з’ясовує, чим обробляли навколишні поля. Про це Суспільному Карпати повідомив заступник...

У трьох селах Тисменицької громади, що на Прикарпатті, зафіксували отруєння бджіл. Зараз комісія з’ясовує, чим обробляли навколишні поля.

Про це Суспільному Карпати повідомив заступник голови комісії Олег Федуняк.

За його словами, загалом отримали три заяви від пасічників щодо загибелі комах — у селах Милування, Рошнів та Вільшаниця. Сьогодні члени комісії виїжджали на пасіки, щоб встановити причину падіння бджіл.

“Ми встановлюємо факт і складаємо акт. Ми маємо право звертатися до фермерських господарств, до агрохолдингів, які обробляють землю в радіусі падіння бджіл. Ми готуємо звернення до них і відправляємо, щоб нам надали інформацію про те, чим вони обробляли землю, якими засобами для землі та рослин. Якщо обробляли, то коли, і вказали назву засобів”, — говорить Олег Федуняк.

Отруєння бджіл на Прикарпатті: комісія з'ясовує, чим обробляли навколишні поля

Після цього, пояснює заступник комісії, власник пасіки зможе надати ветлікарю зразки мертвих бджіл та провести дослідження у лабораторії.

За словами Олега Федуняка, встановити точну кількість комах, які отруїлися, неможливо.

“Немає такого, щоб загинула уся бджолосім’я, вони так не гинуть. Ми приблизно вирахували, є формула по бджолосім’ях: в одного пасічника приблизно 10 % бджіл загинуло, в іншого — ще менше. Не дуже багато, але все одно вважається, що це масова загибель, бо там велика кількість пасік. Проте частина пасічників до нас не звернулася”, — говорить Олег Федуняк.

Отруєння бджіл на Прикарпатті: комісія з'ясовує, чим обробляли навколишні поля

Влада Тисменицької громади просить повідомляти про факти масового отруєння бджіл.

Категорії
Трафунки
Новини
Loading...