У Калуській міській раді чиновників відправлять у безоплатну відпустку у червні

У червні 2021 року міський голова Калуської ТГ Андрій Найда планує відправити у відпустку за власний рахунок працівників виконавчих структур територіальної громади. Сам піде...

У червні 2021 року міський голова Калуської ТГ Андрій Найда планує відправити у відпустку за власний рахунок працівників виконавчих структур територіальної громади. Сам піде також, повідомив Найда Суспільному Карпати.

Таким чином у міськраді планують зекономити 8 мільйонів гривень. Уже в травні переглядають виплати премій.

“За чотири місяці недофінансування нашого бюджету складає 7-8 %. Зараз бракує 3 мільйони гривень, до кінця року буде 36 мільйонів. Ці кошти ми планували витрачати на ремонт доріг, будинків, благоустрій територій. Натомість майже всі видатки йдуть на заробітну плату та енергоносії. Ми не можемо залишити все місто і старостинські округи, не проводячи жодних робіт: ні з асфальтування, хоча би ямкового, ні з косіння”, — розповідає очільник тергромади.

Незаплановані видатки для місцевого бюджету з’явилися впродовж року через банкрутство КП “Водотеплосервіс”. Калуська ТГ фактично утримує водоканал, оплачуючи матеріали, енергоносії та зарплату працівників, пояснює Андрій Найда. Лише на дофінансування зарплати непедагогічним працівникам шкіл на рік потрібно додаткових 42 мільйони гривень.

Задля довгострокової перспективи Андрій Найда з іншими громадами у складі Асоціації міст України звернулися до уряду з пропозицією переглянути відсоток податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що залишається у місцевому бюджеті. Сьогодні він складає 60 %, громади просять підняти до 65. Інша пропозиція до центральної влади — змусити суб’єкти господарювання, що працюють на території громад, тут же адмініструвати прибутковий податок незалежно, де зареєстрований цей вид діяльності. Крім того, Калуська міська рада планує вперше за сім років переглянути нормативну грошову оцінку землі, що вплине на ставку місцевого податку за землю.

У цій ситуації калуські освітні заклади зазнають оптимізації. Йдеться про пониження ступеня шкіл, щоб забезпечити їхню меншу витратність.

“Ще раз у червні проаналізуємо всі наші потреби і приймемо рішення, чи будемо вдаватися до непопулярних заходів. Мусимо з чогось виходити, щоб якось дожити до кінця року”, — каже Андрій Найда.

Читайте також: У Калуші створили центр допомоги жертвам домашнього насильства

Категорії
Гроші
Новини
Loading...