Швидкий розвиток регіонів. Міф чи реальність?

Про варіанти програм розвитку міст та регіональних економічних центрів написано уже немало, особливо за останніх декілька місяців, відколи переважаюча більшість українців дійсно і вкотре...
Про варіанти програм розвитку міст та регіональних економічних центрів написано уже немало, особливо за останніх декілька місяців, відколи переважаюча більшість українців дійсно і вкотре повірили у можливі зміни. І це вже є надзвичайно важливим локомотивом та водночас джерелом тієї енергії, що дійсно може потягнути за собою певні зрушення в економіці та соціальній сфері нашого суспільства. Додам навіть більше того, багато молодих, амбіційних та креативних розумів, які зовсім не бачили себе у прогнилій корупцією та свавіллям попередній системі влади, готові взяти активну участь у новій розбудові України та її регіонів.
 
Попри те, на здійснення навіть самих ефективних реформ потрібна перш за все – політична воля людей при владі, ресурси, і, що не менш важливо, достатній рівень довіри населення. На жаль, в більшості варіантів “ефективні” зміни в економіці в короткостроковому періоді (2-5 років) є вкрай некомфортними для простих людей – зменшення соціальних виплат та пільг, об’єктивний ріст вартості комунальних послуг, інфляція та багато ін. Не кажучи вже й про “зовнішні обставини” і нестабільність, які невпинно ведуть до зменшення валового продукту, і як наслідок до зменшення доходів населення зокрема.
 
Так, дійсно, на даний момент існує великий запас патріотичної готовності “затягнути ремені”, як кажуть в народі, та чи вистачить цієї енергетики змін на здійснення таких необхідних зараз реформ? Ми вже спостерігаємо подекуди розгубленість та незлагодженість в діях нової влади. Ну… це ще таке, дійсно можна й зрозуміти – зовнішня агресія, не готувались і т.д. А от чи вистачить терпіння й так не особливо заможного народу прийняти непопулярні й потрібні рішення, та ще й в умовах стагнуючої економіки? Адже, щоб зрозуміти, чи дійсно, наприклад, чотирьохкратне підняття ціни на газ для населення насправді оптимізує бюджет, закриє багато корупційних схем, збільшить долю енергозберігаючих систем опалення та знизить газову залежність від всім “відомого” сусіда… Для цього вже потрібно бути хоч трохи економістом. В іншому випадку легко піддатися на чергові заклики нових “правильних” лідерів, та брати “на вила” чергову владу…
 
В ситуації, коли люди очікують змін і результатів, як то кажуть, “на вчора”, та ще й в умовах зовнішньої агресії та нестабільності, потрібні не просто класичні рецепти відновлення та росту економіки, потрібні нові, креативні рішення з швидкими результатами. Мається на ввазі конкретне покращення життя зокрема громад та людей, а не констатування підвищення якихось натягнутих статистичних відсотків та коефіцієнтів)
 
Фантастика…? Дехто, принаймні, вже так і подумав) Втім, не все так критично. Насправді дійсно існує модель економічного розвитку регіонів, якій притаманні:
а) надзвичайно швидкі економічні результати в межах регіону 
б) мінімальні, майже відсутні, ресурси для проведення реформ
в) позитивний результат у 100%! випадків застосування
 
Отже, про що йде мова? Стимулювання економіки регіону шляхом випуску додаткових муніципальних сертифікатів-валют – насправді зовсім не новий підхід до розвитку та вирішення економічних проблем регіону. 
 
На даний момент в світі сотні громад використовує дану модель розвитку. Зокрема, в Європі, є показовим приклад Німеччини, де окрім євро успішно розвиваються близько десятка регіональних валют. 
 
Також, варта звернути увагу, що метод зовсім не новітній. Регіональні валюти з демереджом (відсоток з мінусом) успішно застосовувалися ще у середньовічній Європі, і навіть у стародавньому Єгипті. 
 
По порівняно не далекому історичному минулому можна навести приклад Австрійського містечка Вьоргль, яке, в часи “великої депресії”, в 1932р. ввівши в обіг власну додаткову валюту, досягло феноменальних результатів – збільшення доходів населення, зменшення до мінімуму безробіття, заміна та відновлення забезпечуючих систем міста, погашення заборгованості місцевого бюджету, відновлення доріг та багато інших досягнень. І все це – за один рік! І одночасно з тотальною стагнацією економіки тодішньої Австрії.
 
В основі даної економічної моделі лежить відсоток з мінусом, або демередж. Тобто, замість того, щоб людина отримувала відсоток за те, що у неї на рахунку накопичилась певна сума коштів, навпаки, з цього залишку знімається податок (це стосується тільки муніципальних грошей). Це сприяє тому, що рух коштів в регіоні пришвиджується в десятки разів, натомість стимулює зайнятість саме в тих сферах, що пов’язані з виробництвом товарів та послуг в даній місцевості. Також, що найважливіше, кошти однозначно залишаються в регіоні, відповідно далі працюючи на достаток місцевої громади! При цьому додаткова грошова маса насправді не стимулює інфляцію, так як фінансові операції виникають не за рахунок відкриття-закриття кредиту, а в момент створення додаткового товару або послуги, тобто по факту збільшують загальний валовий продукт регіону.
 
Втім, можна багато ще говорити про переваги даної системи, навіть провести детальний аналіз економічних процесів внаслідок нововведень, та, на жаль, стільки місця в даній статті немає))
 
Додам напевне тільки те, що, на мою думку є основним, а також зрозумілим і людям, які не надто хочуть перейматися економікою) Насамперед важливо розуміти те, що економічні проблеми, тобто загальний спад доходів населення регіону виникає не через те, що скорочується виробництво товарів і послуг, а, насправді, через те, що не вистачає коштів на придбання цих товарів та послуг. Куди вони діваються, то вже друге питання і не по даній темі) Достатньо розуміти, як вони можуть з’явитися, і як зробити так, щоб вони залишились в регіоні.
 
Отже, в зв’язку з швидкими результатами нововведень на підтримку людей можна буде розраховувати. Ресурси для запуску незначні – тільки витрати на запуск системи та економічні розрахунки. Відтак потрібна тільки політична воля чиновників.
 
Успіхів нам)
З повагою, Макс Дем’ян.
Категорії
Аналітика
Новини
Loading...