Одразу пропонують житло: у село Петрилів на Прикарпатті запрошують багатодітні родини

У цьому живописному селі на Тлумаччині зараз живе до 500 людей. У село Петрилів, що розкинулося на берегах Дністра на Прикарпатті, запрошують багатодітні родини,...

У цьому живописному селі на Тлумаччині зараз живе до 500 людей.

У село Петрилів, що розкинулося на берегах Дністра на Прикарпатті, запрошують багатодітні родини, що не мають свого житла. Головне, щоб вони хотіли тут жити та вчити своїх дітей у місцевій школі, повідомляє ПІК.

Таким родинам тут можуть безкоштовно або за малу орендну плату надати помешкання. Також у селі можна недорого придбати добротні приватні будинки. Із такою пропозицією виступили очільник Петрилівського старостинського округу  Олег Кирста та директорка місцевої школи Ірина Євчук. Детальніше про дуже корисну для багатьох людей новацію дізнавалася журналістка ПІК.

«Ми упроваджуємо соціальну  інціативу «Допомога сім’ям», що спрямована на відродження села та збереження школи. Наразі в Петрилові проживає 500 осіб, із них 100 виїжджають постійно на заробітки. Вони повертаються додому лише на зиму, або три місяці перебувають на заробітках, а місяць удома. Переважна більшість постійних мешканців села – люди старшого віку. А ми хочемо, аби в нас жили молоді родини» , – розповідає пан Кирста.

214004390 562994134694717 1683257941951184952 n scaled

Наразі у Петрилові є три  помешкання  на балансі старостинського округу. І їх  готові  безоплатно надати багатодітним родинам. Людям треба буде платити лише за комунальні послуги. Тарифи доступні в порівнянні навіть з великими і малими містами та селищами.

До речі, багато приватних будинків у Петрилові просто пустують, хоча там є господарі, але вони проживають за кордоном і хочуть здавати свої помешкання в оренду за символічну плату і з правом поступового викупу.

Цікавлюся, чи люди, які готові переселитися до Петрилова, зможуть знайти у селі роботу. Пан Кирста каже, що колись у селі був величезний колгосп-мільйонер, цегельний та кахельний заводи, млин, і люди мали роботу. Наразі у Петрилові є два фермерські господарства, де займаються вирощуванням сої, кукурудзи, часнику, розводять качок. І  керівники господарств наймають людей на сезонні роботи.

Також село знаходиться на трасі, що веде через Тернопіль на Київ. І через Петрилів щоденно курсує багато проїзних автобусів і є 6 рейсів  до села. Автобусами  можна добратися до  обласного центру — Івано-Франківська (відстань 40 кілометрів), де є великі шанси знайти роботу. Автобуси зупиняються в Івано-Франківську на центральному автовокзалі.

Пані Євчук додає, що також можна займатися сільським господарством: вирощувати городину, домашнюю птицю, свині худобу, або дрібним приватним бізнесом. Скажімо, є люди, які випікають торти, виробляють прикраси, а згодом збувають все це у більших містах, чи продають через Інтернет. А ще в селі є можливість розвивати зелений туризм, бо Петрилів знаходиться на мальовничих берегах Дністра. А тим, хто може працювати віддалено, взагалі добре, бо у селі є швидкісний Інтернет.

До речі, у Петрилові ще раніше поселилися дві багатодітні родини. Так одна багатодітна мати, Галина Назарець, знаходить собі в селі непогані підзаробітки, бо жінка добра майстриня з ремонтів помешкань і її кличуть на допомогу односельці. Також вона їздить на заробітки.

214177629 500362671223334 4437365097541536114 n scaled

А ще в селі є добротна школа. На жаль, учнів у ній з кожним роком стає менше і менше. За словами директорки Ірини Євчук, зараз тут навчаються 30 учнів, а можуть навчатися аж 300.

Є 8 вчителів та 1 вихователька, бо на базі навчального закладу функціонує дитячий садок, який відвідують 11 дошкільнят. Щоправда зараз гостро постало питання про подальше існування навчального закладу, бо учнів мало. Керівник села та директорка сподіваються, що коли в Петрилів приїдуть багатодітні родини, то навчальний заклад знову оживе і навіть стане ще кращим.

Злата Леміш

Фото Світлани Безділь та Ірини Євчук.

Читайте також: Карпатський національний парк отримав п’ять автомобілів від уряду Німеччини. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...