Наступного року планують виготовити ще 40 тисяч “Карток калушанина”

29 липня Калуська міська рада внесла зміни до Програми підтримки малого і середнього (підприємництва на 2021-2022 роки. Бюджет програми збільшили на 600 тис. гривень...

29 липня Калуська міська рада внесла зміни до Програми підтримки малого і середнього (підприємництва на 2021-2022 роки. Бюджет програми збільшили на 600 тис. гривень — до 1 млн 894 тис. гривень. Кошти виділили на закупівлю пластикових карток з безконтактним чіпом.

Таким чином на закупівлю карток на два роки є 798 тис. гривень — 198 тис. гривень на поточний рік і 600 тис. гривень — на наступний. Як повідомив на сесії начальник управління економічного розвитку міста Юрій Соколовський, цього року вже закупили 10 тис. пластикових карток з економією 58 тис. гривень — вони обійшлися у 140 тис. гривень. Наступного року планують закупівлю ще орієнтовно 40 тис. карток.  Через Картку калушанина планують надавати широкий спектр послуг. Зокрема проїзду на громадському транспорті,  а також забезпечувати картками учнів — батьки зможуть покласти гроші на картку, а діти — оплатити обід у шкільній їдальні, інформують “Вікна”.

Також Юрій Соколовський повідомив, що програмне забезпечення готове. Поки що в Картки вноситься функція безкоштовного проїзду. Станом на кінець липня їх вже видали близько 100 мешканцям громади, які можуть скористатися Карткою калушанина в комунальних автобусах.  У першу чергу Карки калушанина видають громадянам пільгових категорій, які мають право безоплатного проїзду у громадському транспорті загального користування відповідно до Закону України. На наступних етапах їх також зможуть отримати пенсіонери, які мають право безоплатного проїзду на пільгових рейсах.  У перспективі Картку калушанина зможуть отримати усі бажаючі мешканці громади,  а також будуть нарощувати її функціонал. Причому людям, які її вже отримали, не потрібно буде повторно звертатися до міської влади. Зокрема, окрім транспортного і освітнього модуля, буде і платіжний (можливість оплатити комунальні послуги), медичний тощо. Причому власники карток матимуть певні переваги.

«При розгляді  питання тарифів на проїзд буде пропозиція затвердити при розрахунку готівкою вищий тариф, банківською карткою — нижчий, а з використанням Картки калушанина — ще нижчий», — пояснив Юрій Соколовський. За ідеєю це має стимулювати мешканців активніше отримувати і використовувати картку.

Крім того картка дозволить забезпечити облік пасажирів на транспорті, облік дітей, які харчуються у їдальнях, тощо і таким чином можна буде оптимізувати видатки бюджету на забезпечення пільг.

Під час обговорення питання на сесії депутати висловлювали сумніви у доцільності виготовлення такої великої кількості карток. Йшлося про те, що діти можуть розрахуватися у їдальнях і банківською карткою. Проте, якщо батьки поповнюватимуть банківську карту, то діти нею зможуть оплатити не лише обід у їдальні, але й чіпси в магазині. До того ж функціонал банківської карки обмежений і міста, які впроваджували таку практику, від неї відмовляються.

«Ми вивчали досвід багатьох міст. Багато по третьому, четвертому разу виготовлять картки. Десятки мільйонів потрачені намарне.  Ми, коли розпочинали процес, взяли все найкраще в Україні», — пояснив Юрій Соколовський.  

Втім забезпечення мешканців громади Карткою калушанина — тривалий процес. Невідомо коли їх може отримати кожен бажай. До того ж 50 тисяч примірників буде замало, потрібно ще приблизно 40 тисяч (у громаді близько 90 тисяч мешканців). Крім того люди не розуміють що їм робити з карткою, а для того, щоб вона працювала на транспорті валідаторами мають бути забезпечені не лише чотири комунальні автобуси, а й усі інші.

Тож міська рада доручила управлінню економічного розвитку підготувати презентацію та чітко по етапах і з термінами пояснити громаді яким чином буде впроваджуватися Картка калушанина.  

Нагадаємо, видача карток вже здійснюється в Центрі надання адміністративних послуг починаючи з 7 липня. За три тижні видано близько сотні карток. Якщо видача карток калушанина буде і далі проходити такими темпами, то за рік видадуть в межах 2000 карток, а видача 10 тисяч триватиме п’ять років. Як йшлося на сесії, у містах картки видають роками, а в Калуші цей процес хочуть пришвидшити.

Читайте також :У Держгеокадастрі розповіли, чи є ажіотаж на ринку продажу землі

Категорії
Комуналка
Новини
Loading...