Мережею ширяться чутки про “злиті” дані українців – у “Дії” назвали це аферою

Оголошення про продаж «злитих» даних українців внаслідок кібератаки є аферою та продовженням гібридної війни. Про це йдеться у заяві, розміщеній на Телеграм-каналі Дії, передає Укрінформ....

Оголошення про продаж «злитих» даних українців внаслідок кібератаки є аферою та продовженням гібридної війни.

Про це йдеться у заяві, розміщеній на Телеграм-каналі Дії, передає Укрінформ.

Як наголошується, Україна продовжує захищатися у гібридній війні. Основна мета ворога — підірвати довіру до влади фейками про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та «‎злив»‎ даних українців.

Починаючи з минулих вихідних в інтернеті постійно з’являються оголошення щодо продажу даних, нібито отриманих під час кібератаки, що відбулася з 13 на 14 січня. У тому числі багато оголошень стосується продажу бази даних Дії. Такі оголошення мають на меті не тільки залякати суспільство. А ще й дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектора, – йдеться в заяві.

У Дії нагадали, що мобільний застосунок, користувачами якого є 13,5 млн українців, не зберігає персональних даних, а лише відображає інформацію про них у відповідних державних реєстрах.

При цьому звертається увага на те, що відвідувачами порталу Дія є понад 13 млн українців, а не 2 млн, як зазначається в таких оголошеннях.

Закликаємо українців не піддаватися паніці. Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після зламу 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року, – наголосили у Дії.

У ніч проти 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти, зокрема вебресурси МОН, МЗС, Мінмолодьспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС та Держказначейства, а також портал “Дія”.

Віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що серед причин кібернападу на Україну – отримання доступу до адмінправ компанії, яка адмініструє атаковані державні сайти.

Компанія Microsoft заявила про виявлення зловмисного програмного забезпечення у десятках уражених систем в Україні, які охоплюють державні, некомерційні та інформаційно-технологічні організації. За даними компанії, на урядових сайтах знайшли так звані програми-шантажисти, які могли бути активовані згодом.

Категорії
Економіка
Новини
Loading...