Прикарпатські міста не хочуть ділитися ресурсами із сільськими радами

Сьогодні, 2 серпня, в Івано-Франківську відбулась прес-конференція, на якій посадовці розповіли про стан об’єднання територіальних громад на Прикарпатті. Богдан Кобилянський, заступник голови Івано-Франківської ОДА, розповів,...

Сьогодні, 2 серпня, в Івано-Франківську відбулась прес-конференція, на якій посадовці розповіли про стан об’єднання територіальних громад на Прикарпатті.

Богдан Кобилянський, заступник голови Івано-Франківської ОДА, розповів, що в основу формування ОТГ в області закладені такі критерії:  площа від 100 кв. км., чисельність жителів – приблизно 10 000, власні доходи на одного мешканця – на менше 700 гривень, певний рівень дотаційності бюджетів.

Про це пише “Галицький Кореспондент”.

“За темпами створення ОТГ наша область у липні 2017 року зайняла 13 місце по Україні. Це – золота середина, і ми далі працюватимемо у цьому напрямку. До речі, за цей рік наша область отримала 43 мільйони гривень на розвиток інфраструктури сільських територій, і будуть реалізовуватись 83 проекти”, – сказав Богдан Кобилянський.

Руслан Панасюк, директора Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування, додав, що процес добровільного об’єднання територіальних громад має позитивну динаміку.

“Область наразі представлена 21-ю територіальною громадою, які займають 17% площі регіону та в яких проживає понад 15% населення Прикарпаття – це 200 тисяч людей. Втім, це лише 37% від передбаченої у перспективному плані кількості ОТГ. Міста в цьому відношенні пасивні і не бажають ділитись ресурсами із сільськими радами – Долина, Надвірна, Снятин, Галич, Рогатин не проявили жодної активності, ми це враховуєм і працюєм над цим. Розбудова спроможного місцевого самоврядування – це благородна справа, і стати її учасником, а не пасивним спостерігачем – означає власноруч будувати краще життя для наших дітей”, – зазначив Руслан Панасюк.

Зокрема, у липні 2017 року завершило процес об’єднання шість громад: Ланчинська, Ямницька, Брошнів-Осадська, Заболотівська, Переріслянська та Дзвиняцька.

Юрій Стефанчук, виконавчий директор регіонального відділення Асоціації міст України в Івано-Франківській області, акцентував на потребі прийняття низки законів та потребі внести зміни в деякі з існуючих, зокрема – “Про порядок утворення та ліквідації районів”, “Про регулювання містобудівної діяльності”.

Категорії
Новини
Новини
Loading...