Франківські учні 5-11 класів вчитимуться за змішаною формою навчання

Двозмінне навчання, чергування занять у школі та удома, поділ класів на групи та скорочена тривалість уроків. Таким буде навчальний процес в Івано-Франківську з першого...

Двозмінне навчання, чергування занять у школі та удома, поділ класів на групи та скорочена тривалість уроків. Таким буде навчальний процес в Івано-Франківську з першого вересня, якщо місто залишатиметься у помаранчевій карантинній зоні.

Про це повідомила заступниця директора департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Наталія Микула, пише “Суспільне”.

За її словами, у департаменті створена робоча група, яка опрацьовувала усі пропозиції і виробила єдині підходи щодо тривалості та початку уроків у першому і другому потоці. У більшості шкіл навчання буде у два часові потоки.

Наталія Микула пояснює:

“Перша зміна буде з 8:00 до (орієнтовно) 12:40. Далі триватиме годинна перерва, щоб провести всі заходи дезінфекції і підготувати заклад до другої зміни. Уроки триватимуть 30 хвилин. Між ними будуть 5-10-хвилинні перерви для провітрювання приміщень. І дві великі 15-хвилинні перерви. Також класи будуть поділені на дві групи, які до школи ходитимуть через тиждень. Поки одна група займатиметься у школі – друга у цей час вдома навчатиметься за допомогою технічних засобів та навчальних платформ”.

Заступниця директора департаменту розповідає, що керівники шкіл кажуть, що 85% навчальних кабінетів Івано-Франківська під’єднані до мережі Інтернет. А якщо учитель має відповідний гаджет, то зможе поставити його на триногу і читати урок для всього класу. Тобто діти з дому зможуть дивитися урок разом зі своїми однокласниками.

“Це змішана форма навчання. Ми запропонували керівникам освіти обговорити ці пропозиції з класними керівниками, педагогами, учнями, батьківською громадою і висловити своє бачення навчального процесу у їхніх закладах. В Івано-Франківську сьогодні є 14 шкіл-тисячників. Зрозуміло, що для них будуть зовсім інші виклики, ніж для тих, де вчиться 340 дітей. Тому кожен заклад буде голосувати і затверджувати свій режим роботи на серпневій педраді”, – говорить Наталія Микула.

У другу зміну навчатимуться учні ІІ рівня освіти, тобто 5-9 класи. Початкова і старша школи – у першу. Найменше змін торкнеться молодшої школи.

Швидше за все, початкова школа, яка має окремі корпуси або окремі поверхи, не буде залишатися по тижню вдома, а будуть вчитися в школі одночасно двома потоками. Але це буде вирішувати кожна школа зокрема. Також ми будемо залишати групи продовженого дня для молодшої школи. Можливо, вона не буде працювати у повному часовому режимі”, – зазначає Микула.

За словами чиновниці, на дезінфекцію шкіл місто виділить гроші, однак кількість техпрацівників, які проводитимуть її, не збільшать.

Міський голова Руслан Марцінків чітко сказав, що місто буде забезпечувати засоби дезінфекції, і ці кошти вже передбачені. Це майже мільйон гривень тільки для того, щоб розпочати навчальний процес у закладах загальної середньої освіти. У рекомендаціях головного санітарного лікаря чітко пише, що усі організаційні питання з дезінфекції покладаються на керівника навчального закладу, – каже Наталія Микула. – Техперсонал буде мати більше навантаження. Будуть долучатися і класні керівники, і вчителі за згодою. Звичайно, вони будуть допомагати. Зрозуміло, що техперсонал не в силі буде. На жаль, Міністерство науки і освіти України не збільшило у штатних розписах на час пандемії кількість техпрацівників“.

Наталія Микула розповіла, що температурний скринінг є обов’язковим для педагогічних працівників, а в приміщення школи потрібно буде заходити в масці. У класі під час уроків їх можна знімати.

За словами чиновниці, звичний навчальний процес може відновитися лише тоді, коли регіон перейде до зеленої карантинної зони. За умови перебування у жовтій зоні буде рекомендоване лише навчання у дві зміни.

Читайте також: Поліцейські Франківщини посилено патрулюють дороги

Категорії
Життя
Новини
Loading...