Зміни у розрахунку соцдопомоги вплинуть на малозабезпечені сім’ї прикарпатців

Кабінет міністрів України постановою від 22 липня змінив порядок обчислення середньомісячного доходу сім’ї. Це вплине на те, як і кому держава надаватиме соціальну допомогу....

Кабінет міністрів України постановою від 22 липня змінив порядок обчислення середньомісячного доходу сім’ї. Це вплине на те, як і кому держава надаватиме соціальну допомогу. Одне з нових правил: субсидія – це тепер теж дохід.

В Івано-Франківську зареєстровано 16 тисяч 490 одержувачів різних видів державної допомоги. Півтори тисячі з них – малозабезпечені сім’ї. Заступниця директора департаменту соціальної політики Ніна Пелікан розповідає, що саме цих сімей зміни торкнуться найбільше, пише “Суспільне”.

До розрахунку їхнього середнього доходу сім’ї тепер буде входити розмір субсидії, що суттєво вплине на призначення того чи іншого виду допомог. За попередніми умовами, субсидія не входила до розрахунку, входили тільки пільги”, – каже заступниця директора департаменту соціальної політики Ніна Пелікан.

Тетяна Пазяк – одинока мати. Жінка чекає у черзі, щоб поновити документи на соціальну допомогу. Франківка каже, що досі від держави отримувала тисячу двісті гривень, але цих грошей не вистачає, щоб забезпечити п’ятирічну доньку.

Наприклад, хоче іграшку, хоче щось поїсти, кудись сходити – це ж діти, всі розуміють. Якби давали хоча б три-п’ять тисяч… І те, я не знаю чи цих грошей вистачало б, бо в дитини є щоденні потреби… Діти ж дивляться – в того є, а в мене нема. І треба якось з того положення виходити“, – розповідає Тетяна Пазяк.

Як пояснює заступниця директора департаменту соціальної політики Ніна Пелікан, частині одержувачів виплат буде відмовлено у допомозі. Наприклад, якщо у сім’ї є два автомобілі, з моменту реєстрації яких не пройшло 15 років.

Не буде призначатися, якщо до складу сім’ї входить особа, яка протягом 12-ти місяців здійснила покупку або автомобіля, або земельної ділянки, або житла і сума якої перевищує 50 тисяч гривень. Також якщо сім’я має у володінні два житлових приміщення – допомога не буде призначатися“, – говорить заступниця директора департаменту соціальної політики Ніна Пелікан.

Заступниця директора департаменту соціальної політики каже, що зміни є і позитивні. Наприклад, в Україні зріс розмір прожиткового мінімуму, тому деяким соціальним групам збільшать розмір допомоги, принаймні, на п’ятсот гривень.

Нагадаємо, прикарпатці, які мають субсидію, боргують 16,5 млн грн за спожитий газ.

Читайте також: Прикарпатців попереджають про небезпечне заморожене філе птиці з Польщі

Категорії
Гроші
Новини
Loading...