На Прикарпатті волонтери реставруватимуть греко-католицьку церкву ХІХ століття. ФОТО

У селі Добровляни Тисменицького району планують реставрувати греко-католицьку церкву Воскресіння Христового ХІХ століття. Нею зацікавилась команда архітекторів-волонтерів, розповів кореспондентам Суспільного тимчасово виконуючий обов’язки головного архітектора Івано-Франківська...

У селі Добровляни Тисменицького району планують реставрувати греко-католицьку церкву Воскресіння Христового ХІХ століття.

Нею зацікавилась команда архітекторів-волонтерів, розповів кореспондентам Суспільного тимчасово виконуючий обов’язки головного архітектора Івано-Франківська Артур Прокіпчук.

Артур Прокіпчук дізнався про церкву від сільського голови Добровлян. Оскільки село погодилось увійти до складу Франківської ОТГ, то для реставрації храму буде легше зробити необхідну документацію, каже він.Церква Воскресіння Христового є пам’яткою архітектури місцевого значення. Її збудували у 1848-му, у рік скасування кріпацтва на Галичині.

Церкву Воскресіння Христового збудували у 1848-му році, фото: Артур Прокіпчук

“Немає штукатурки, залишились голі мури – камяні блоки перекладені та, на жаль, повністю потріскані. Тут треба буде з спеціалістами розмовляти: чи треба буде їх перекладати, чи буде ще моливість посилити, щоб зберегти самі ці мури. Хоча на перший погляд (я не спеціаліст-конструктор), але воно так плачевно виглядає”, – розповідає Артур Прокіпчук.

На Прикарпатті волонтери планують реставрувати церкву ХІХ ст

У 2007-му храм постраждав від пожежі, фото: Артур Прокіпчук

Ініціатива з відновлення сакральної споруди – волонтерська. Разом із Артуром Прокіпчуком нею зацікавились архітектори Андрій Савчук і Назар Іллюк. Вони зробили попередні обміри об’єкту.

“Наскільки я знаю, реставрувати її ніхто не брався. Якщо не помиляюсь, у 2007-му церкву зруйнувала пожежа і з того часу вона у такому стані. Пройшло вже 13 років і це, напевне, перша спроба реставрувати церкву і побажання виготовити документацію”, – каже архітектор Артур Прокіпчук.

На Прикарпатті волонтери планують реставрувати церкву ХІХ ст

Ініціатива з відновлення сакральної споруди – волонтерська. Наразі архітектори обміряли пам’ятку, фото: Артур Прокіпчук

За його словами, говорити про кошторис проєкту – ще рано. Спершу слід перевірити стан фундаментів і визначитись, як їх укріпити. Далі – зайнятися стінами та перекриттям.

На Прикарпатті волонтери планують реставрувати церкву ХІХ ст

Від храму збереглось чотири стіни, фото: Артур Прокіпчук

“Первинно була думка осучаснити церкву – зробити скляний верх (відновити у тих самих формах, але просто скло), щоб вона набула якоїсь цікавинки. Але наразі це тільки ідеї і слова…”, – говорить Артур Прокіпчук.

На Прикарпатті волонтери планують реставрувати церкву ХІХ ст

Читайте також: Надходження податків до місцевих “скарбниць” зросли на 78 мільйонів гривень

Категорії
Культура
Новини
Loading...