Бездоріжжя на Франківщині: як в гірських ОТГ допомагають медикам добратися до пацієнтів

На “Уралі”, возі чи пішки – щоб добратися до хворих, які живуть високо в горах, медики Надвірнянської станції екстреної медичної допомоги використовують усі можливості....

На “Уралі”, возі чи пішки – щоб добратися до хворих, які живуть високо в горах, медики Надвірнянської станції екстреної медичної допомоги використовують усі можливості.

Про це повідомляє “Суспільне Карпати”.

Переважно, медики, надаючи екстрену допомогу, зносять, звозять і підводами, і вантажівками. Доводиться деколи взимку шукати і великі машини. Якось викликали Урал, щоб доїхати високо в гори. Там у нас була породілля, яку мусили госпіталізувати. Пологи ми прийняли на дому“, – каже Марія Омелян.

І додає, що через пандемію значно збільшилася кількість викликів бригад.

Пасічнянська ОТГ – одна із громад, яку обслуговують надвірнянські працівники екстреної допомоги. Через погані дороги приватні перевізники відмовляються обслуговувати села.

У нашій ОТГ (Пасічнянська -ред.) комунальних доріг – близько 100 км. Після повені вони знаходяться в жахливому стані, – розповідає голова громади Андрій Гунда. – Склавши дефектні акти, шкоду тільки по комунальних шляхах оцінили у близько 36 мільйонів гривень. 10 вересня прийшла гарна звістка – на ремонт місцевих доріг виділили 3 мільйони 200 тисяч“.

Керівник ОТГ вважає, що бездоріжжя спричинене і тим, що попри дорогу немає канав. Вода тече дорогою і робить вибоїни. Впродовж липня місцеві жителі прокопали 20 кілометрів рову біля доріг.

Також за словами Андрія Гунди, нещодавно полагодили 3,5 км дороги обласного значеня Надвірна-Бистриця. Пообіцяли почати ремонтувати і другий відрізок цього шляху – 3,6 км.

Читайте також: Пішки кілометрами бездоріжжя: як в гірських селах Франківщини працюють медики швидкої. ВІДЕО

Категорії
Життя
Новини
Loading...