Земля у Рибному вже не Бури: Держвиконавці демонтували кам’яний мур. ФОТО/ВІДЕО

Державна виконавча служба Тисменицького району розпочала демонтаж кам’яного муру та капітальної металевої огорожі довкола 3 гектарів землі лісового фонду, яку ще наприкінці 2000-х захопив...

Державна виконавча служба Тисменицького району розпочала демонтаж кам’яного муру та капітальної металевої огорожі довкола 3 гектарів землі лісового фонду, яку ще наприкінці 2000-х захопив кримінальний елемент Ігор Халаменда, більш відомий як бандит Бура.

З них останні 10 років заступник прокурора Івано-Франківської області у різних судових інстанціях вимагає повернути захоплений ліс у власність держави. І лише зараз представники Феміди поставили остаточну крапку у цій справі, а виконавча служба реалізувала та втілила у життя законне рішення суду, пише “Ратуша”.

Сьогодні вранці представники державного виконавця під контролем правоохоронців в примусовому порядку забезпечили виконання рішення Тисменицького районного суду.

Ще з лютого 2020 року Халаменда був зобов’язаний за власний кошт демонтувати майже кілометрову кам’яну огорожу та повернути державний ліс у власність лісгоспу. З самого ранку з цим незаконним муром бореться спецтехніка та відповідні фахівці. 

Дана земельна ділянка біля села Рибне уже майже 10 років є предметом судових спорів між Халамендою та Івано-Франківською обласною прокуратурою.

Ще у 2005 році Ігор Халаменда викупив в Івано-Франківської обласної профспілки працівників підприємств “Прикарпаття” базу відпочинку у лісі поблизу села Рибне Тисменицького району.

У липні того ж року Рибненська сільська рада надала йому землю під цими приміщеннями площею 3,03 га в оренду на 49 років з правом викупу. На цій ділянці тодішній депутат Івано-Франківської міськради від “Партії регіонів” Ігор Халаменда встиг облаштувати приватне обійстя.

У 2011 році прокурор Тисменицького району звернувся у суд в інтересах ДП “Івано-Франківське лісове господарство” про визнання недійсним договору оренди та повернення земельної ділянки до лісового фонду.

Прокурор вбачав, що Рибненська сільська рада перевищила свої повноваження, передавши землю в оренду Ігорю Халаменді.

Процес з того часу затягнувся майже на 10 років. Та послідовна позиція прокуратури у відстоюванні державних інтересів чітко продемонструвала, що епоха схем і привласнення державного майна закінчилася.

У підсумку багаторічних судових тяганин, прокуратура таки відстояла земельну ділянку біля села Рибне. Але з 2017 року підприємець Халаменда так і не виконав рішення Апеляційного суду Івано-Франківської області. Земля мала бути передана законному власникові –  ДП “Івано-Франківський лісгосп”.

Проте Бура так і не виконав рішення суду. Навіть більше – Халаменда усіляко затягував виконання рішення різноманітними юридичними спекуляціями.

Нещодавно Верховний суд відхилив касаційну скаргу юристів Халаменди на рішення апеляційного суду Івано-Франківської області, бо вона не відповідала вимогам процесуального законодавства. Це наштовхує на очевидні висновки: юристи самі чудово розуміли, що ця справа завідомо програшна. Адже адвокати кримінального елемента навіть не доклали зусиль, аби касаційна скарга відповідала нормам процесуального законодавства.

Державні виконавці розпочали процес виконання рішення одразу після того, як рішення Тисменицького районного суду набуло законної сили.

Згідно з чинним законодавством, кримінальний елемент Бура отримав законом відведений термін, щоб добровільно виконати законне рішення суду. І, що є типовим для представників бандитських кіл, Халаменда відверто проігнорував Закон.

Саме тому демонтаж огорожі був виконаний у примусовому порядку. Демонтувати огорожу, усунути перешкоди у користуванні землею та повернути незаконно захоплений ліс.

Категорії
Життя
Новини
Loading...