У Франківську відкрили виставку Опанаса Заливахи до 95-ліття художника

Сьогодні в Музеї мистецтв Прикарпаття, що у франківській колегіаті, відкрили експозицію картин та дерев’яної скульптури Опанаса Заливахи. Саме в цей день народився видатний український художник,...

Сьогодні в Музеї мистецтв Прикарпаття, що у франківській колегіаті, відкрили експозицію картин та дерев’яної скульптури Опанаса Заливахи.

У Франківську відкрили виставку Опанаса Заливахи до 95-ліття художника 1
Праворуч – портрет Опанаса Заливахи роботи Богдана Бринського

Саме в цей день народився видатний український художник, сьогодні йому мало виповнитися 95 років.

Основа виставки – роботи, які зберігала родина митця. Нещодавно дочка Ярина Заливаха, яка заопікувалася спадщиною батька, передала його картини у фонди обласного художнього музею. Тут, за її словами, забезпечать зберігання творів мистецва – для цього потрібні спеціальні умови.

У Франківську відкрили виставку Опанаса Заливахи до 95-ліття художника 5
Ярина Заливаха і Василь Романець

До сьогоднішньої виставки 45 полотен пройшли реставрацію і консервацію, повідомив директор музею Василь Романець. Він нагадав, що перша після повернення Опанаса Заливахи із заслання в Сибіру виставка також відбувалася в колегіаті, тоді обласному художньому музеї.

У Франківську відкрили виставку Опанаса Заливахи до 95-ліття художника 7

Теперішня виставка розділена на дві експозиції – у малій залі розгорнули тему Голодомору. Тут представлено понад два десятки картин Опанаса Заливахи періоду 1990-х. «Східняк» Опанас Заливаха народився у селі Гусинка на Харківщині, пережив ГолодоморВін був першим в українському образотворчому мистецтві, хто порушив цю тему, збирав матеріали.

Ще кількадесят полотен у великій залі об’єднані темою українства, це картини різних часів – від 1970-х до кінця 1990-х. Організатори виставки так уклали роботи, що можна співставляти їх і порівнювати та бачити, як змінювався стиль та вдосконалювався пензель художника.

Взірцем для сучасних художників назвав Опанаса Заливаху

начальник управління культури ОДА Володимир Федорак. “Нам усім важливо мати взірець в житті мистецькому, духовному”, – зазначив він.

Федорак повідомив, що має намір звернутися до Міністерства культури, щоби всі музеї України могли експонувати цю виставку з дозволу родини.

Василь Романець підтримав ідею і додав, що Музей мистецтв Прикарпаття подбає про обрамлення картин. “Хочемо надати рух колекції, щоби її бачила вся Україна”, – зазначив він.

Ярина Заливаха погодилася і додала, що родина плекає мрію і шукає способи влаштувати музей Опанаса Заливахи, де були би представлені різні його роботи. Каже, що батько теж мріяв про це.

Громадський активіст, рухівець у 1980-1990 роках Володимир Ковальчук нагадав про товариство, центром якого у Франківську був Опанас Заливаха. Його дім на вулиці Кошового (нині це вулиця Опанаса Заливахи) завжди був острівцем українства. Тут збиралися такі видатні люди, як В’ячеслав Чорновіл, Валентин Мороз, Ярослав Лесів, Дмитро Гриньків, Іван Світличний, Левко Лук’яненко. Тут говорилися важливі й небезпечні на той час речі — про незалежність України, про боротьбу. Сьогодні згадували ту атмосферу, думки, розмови. Частково відчути цей дух можна серед полотен Опанаса Заливахи.

Виставка буде відкрита до перегляду щодня упродовж місяця.

Читайте також: Уряд відновив видачу “пакунка малюка”

Категорії
Культура
Новини
Loading...