Уряд відновив видачу “пакунка малюка”

Кабінет міністрів відновив процедуру видачі натуральної допомоги новонародженим за програмою “пакунок малюка”. Так звані “бейбі-бокси”, до яких входять засоби гігієни, одяг та інші необхідні...

Кабінет міністрів відновив процедуру видачі натуральної допомоги новонародженим за програмою “пакунок малюка”. Так звані “бейбі-бокси”, до яких входять засоби гігієни, одяг та інші необхідні речі з догляду за немовлям, отримуватимуть всі новонароджені після 24 жовтня.

Відповідна постанова була ухвалена на засіданні уряду 25 листопада 2020 року для виконання положень закону про соціальну допомогу сім’ям з дітьми, підписаного президентом 21 жовтня, інформує Суспільне. Карпати. 

“Ми вносимо зміни до нещодавньої постанови про монетизацію “пакунку малюка”. Кошти на фінансування цільової програми закладені як у бюджеті на цей рік, так і на наступний. Крім того, за пропозицією Мінцифри, ми плануємо замінити паперову довідку, яку видавав пологовий будинок (для отримання “пакунку малюка” – ред.) на цифрову систему обміну інформацією”, – розповіла міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

Фінансування проєкту “Пакунок малюка” буде відбуватися відповідно до положень закону про державні закупівлі. Відповідно до проєкту постанови Кабміну, “пакунок малюка” отримають всі народжені в період з 24 жовтня 2020 до 1 липня 2021 року. Видача “пакунку” має відбутися протягом 30 днів з моменту народження дитини. В разі, якщо батьки виявлять пошкодження вмісту пакунку, вони зможуть замінити його.

Міністерство соціальної політики повідомило, що в разі, якщо батьки не зможуть отримати “пакунок малюка” через незалежні від них обставини, вони отримають компенсацію грошової вартості пакунку. Після 1 липня 2021 року батьки матимуть право вибору між одноразовою натуральною допомогою “пакунок малюка” та грошовою компенсацією.

Програму одноразової натуральної допомоги при народженні дитини “Пакунок малюка” було запроваджено у 2018 році. 30 червня Антимонопольний комітет України ухвалив рішення скасувати “пакунки малюка” у зв’язку з розглядом скарг учасників закупівель на формування складу “пакунку. Як наслідок, кабінет міністрів 29 липня ухвалив постанову, згідно з якою замість “пакунка малюка” породіллям почали видавати соціальну банківську картку, якою можна було розрахуватися під час купівлі товарів для немовлят у спеціальних магазинах.

Монетизація “пакунку малюка” викликала численні скарги, в тому числі від міжнародних організацій, тому у вересні Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який дозволив відновити видачу натуральних “пакунків малюка”.

Читайте також: За добу у франківському пологовому народилося 4 малюків

Категорії
Життя
Новини
Loading...