Любов під час пандемії: скільки прикарпатців одружилося та розлучилося за карантин

2020 рік – високосний, тому більшість пар не квапилися одружуватися та відкладали весілля. Пандемія теж внесла свої корективи: тепер провести омріяне весілля стало в...

2020 рік – високосний, тому більшість пар не квапилися одружуватися та відкладали весілля. Пандемія теж внесла свої корективи: тепер провести омріяне весілля стало в рази важче.

Багато святкових подій скасували через карантинні обмеження, дехто вирішив перенести весілля на наступний рік. Розлучитися також стало складніше, адже адміністративні установи тривалий час були зачинені.

Та попри всі складнощі цьогоріч прикарпатці продовжували створювати сім’ї та розлучатися, пише Типовий Франківськ.

Відділами державної реєстрації актів цивільного стану Івано-Франківської області за період з 1 січня по 25 листопада 2020 року було складено 5653 актових записів про шлюб. Розлучилося за цей період 519 пар.

Минулого року за цей період одружилося 6996 пар, а розлучилося 671 пара.

З моменту введення в Україні перших карантинних обмежень, з 12 березня по 25 листопада 2020 на Прикарпатті одружилися 4503 пари, а розлучилася 371 пара. Минулого року в цей період зареєстрували 6032 актових записів про шлюб та 537 про розірвання шлюбу.

Під час карантину Івано-Франківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану було 1743 акти про шлюб та 134 про розірвання шлюбу. У 2019 ця цифра становила 2330 та 144 відповідно. Лідерами серед одружень та розлучень традиційно стали Івано-Франківськ, Калуш та Коломия.

Як показує статистика, під час карантину кількість розлучень була схожою до тогорічної, хоча тривалий час відділи реєстрації були зачинені через пандемію.

Психологиня Наталія Чаплинська працювала онлайн-психологом на гарячій лінії, консультуючи сім’ї та окремих людей. Розповідає, під час карантину збільшилася кількість дзвінків. За перші два місяці було понад 60 дзвінків, поступового їх кількість зменшилася. Люди телефонували здебільшого через проблеми, які спровокував карантин та перебування постійно в одному приміщенні з близькими.

Відтак зазначає, розлучення збільшуються через постійне перебування в одному приміщенні, що призводить до фізичного та психологічного насильства. Каталізатором сімейних стосунків став Covid-19 та локдаун.

“Люди, які живуть однією сім’єю, як правило зустрічаються та спілкуються рідше у добовий час ніж у період карантину. І це рідше, це “добрий день”, сніданок та бігом побігли на роботу. Ввечері прийшли з роботи, подивилися на дітей, подивилися телевізор та полягали спати.  І на цьому до мінімуму зводиться комунікація. Карантин висвітлив багато проблем. Людям доводилося днями бути разом, на одній території дуже тривалий час. Виникали конфліктні ситуації, відсутність розуміння, які супроводжувалися тривогою, страхом, емоційними проявами через ситуацію у світі, Covid-19. Я неодноразово чула висновки, що чоловік мене зовсім не розуміє, або дружина мене не розуміє. Це одна з причин розлучень”, – каже Наталія Чаплинська.

Розлучення не завжди вихід, тому варто позитивно налаштовуватися, не думати про погане, зберігати самовладання та намагатися зрозуміти своїх рідних.

Читайте також: Взимку кількість викликів на “104” зростає вдвічі

Категорії
Життя
Новини
Loading...