Це український Оскар. Вистава Франківського драмтеатру здобула всеукраїнську премію

Вистава Івано-Франківського національного драмтеатру імені Івана Франка “Дванадцята ніч або що хочете” здобула перемогу у всеукраїнському театральному фестивалі-премії. Ця постановка стала кращою у номінації...

Вистава Івано-Франківського національного драмтеатру імені Івана Франка “Дванадцята ніч або що хочете” здобула перемогу у всеукраїнському театральному фестивалі-премії. Ця постановка стала кращою у номінації “Краща експериментально-пошукова вистава”.

“Дванадцята ніч або що хочете” – авторська вистава режисера Олексія Гнатковського. Кореспондетам Суспільного Карпати творець розповів, що у виставі Шекспіра взяли участь непрофесійні актори.

“Був кастинг між ветеранами АТО і волонтерами, які хотіли взяти участь у цьому проєкті. Я з ними поставив виставу Шекспіра в оригіналі. Усі – непрофесійні люди, з якими я займався навіть у свої вихідні,- розповідає Олексій Гнатковський. – Театр подав нашу виставу на найпрестижнішу премію в Україні. Це український Оскар”.

Режисер розповідає, що теми війни та післявоєнної реабілітації його зацікавили ще тоді, коли почався збройний конфлікт.

“Наш основний меседж – привернути увагу до ветеранів, бо суспільство до них ставиться неоднозначно. Для мене дуже важливе питання, щоб люди розуміли, хто такий ветеран, а також тема реабілітації та соціалізації в суспільстві, – пояснює Гнатковський. – Ще один меседж – немає нічого неможливого. Наші актори ніколи не грали в театрі, не розмовляли англійською, вони вивчили Шекспіра в оригіналі та стали на один щабель з професійними акторами. Їх визнали найкращі українські критики. Для багатьох цей проєкт буквально змінив їхнє життя, а вистава багатьох врятувала та допомогла. Вони прийшли на цей проєкт за порятунком, а тепер цим проєктом вони допомагають іншим”.

Читайте також: Франківський театр ляльок оприлюднив репертуар на грудень

Категорії
Культура
Новини
Loading...