Прикарпатський письменник видав книгу “Пальці поміж піском”

У київському видавництві “Наш формат” вийшла нова книга прикарпатського письменника Степана Процюка “Пальці поміж піском”. Чому автор не приховує нелюбові до радянського часу, однак...

У київському видавництві “Наш формат” вийшла нова книга прикарпатського письменника Степана Процюка “Пальці поміж піском”.

Чому автор не приховує нелюбові до радянського часу, однак описи цієї доби є чи не в кожному тексті автора, пише “Суспільне”.

“Цей час поламав долю моєму батькові (політв’язню -ред.), моїй родині значною мірою. Так як я розумію із середини цей час, то хотів би, щоб в романах було відбито його психологію. Щоб молоді люди, які зовсім не пам’ятають чи стають далекі від цього всього, проте читають художню літературу, щось відчули і зрозуміли”, – каже Процюк.

У романі є ще одна сюжетна лінія – історія кохання.

“Одна справа, коли кохання на Канарських островах, а інша, коли воно на тлі портретів Сталіна”, – жартує автор.

Щоб написати “Пальці поміж піском”, Степанові Процюку довелося опрацювати багато історичної, мистецької та психологічної літератури.

“Півтора місяця тягнулася історія із замовленням книги українського історика Сергія Якельчика про радянський Київ 40-50-х років – праця про різні боки сталінізму. Прочитав безліч статей про Сталіна і його оточення. Вивчав історію патріотичних організацій того періоду”, – розповідає Степан Процюк.

Також автор звертався до матеріалів з історії музики того періоду, бо один з героїв – композитор.

Не встиг роман “Пальці поміж піском” приїхати до Івано-Франківська, як уже з’явилися перші відгуки від його читачів. Своїми враженнями від тексту поділився один з перших читачів Олександр Кухарук: “Книга, до якої захочеш повернутися. Книга, яка дає відчути інсайт. У книзі є містичні збіги та психологічна препарація страхів, жадань та комплексів героїв, доля яких не залишить байдужим читача. Бути собою, не відректися під тиском страху та обставин від власного життя, щастя та прагнень на догоду молоху тоталітаризму, що має різні прояви у різні часи. Насправді досить глибока тема”.

Сталінський СРСР у романі Степана Процюка – абсолютне зло: воля до смерті, умертвлення. “Тоталітарна система – до краю патологічна некрофільська система, що є абсолютним злом”, – підсумовує автор твору.

Тому тема цього роману виходить за межі книги, і йде вглиб осмислення як тоталітарного минулого, так і перестороги можливого майбутнього.

Читайте також: У пологовому Калуша – затишшя. За тиждень лише 9 малюків

Категорії
Життя
Новини
Loading...