Зберегти пам`ять. Прикарпатець уклав фотодовідник про поховання вояків Першої світової війни

Гірський рятувальник Василь Фіцак створив фотодовідник про поховання у Калуші вояків Першої світової війни.  Презентуватиме книгу автор на початку 2021-го року, пише Суспільне Карпати. За...

Гірський рятувальник Василь Фіцак створив фотодовідник про поховання у Калуші вояків Першої світової війни.

 Презентуватиме книгу автор на початку 2021-го року, пише Суспільне Карпати.

За його словами, вдалося знайти багато архівних фотографій міста цього періоду. Книга про поховання військових вже готова до друку. Допомогла і міська влада, виділивши гроші на видання. Презентація фотодовідника відбудеться, ймовірно, після Нового року, розповів автор.

Василь Фіцак також очолює ГО“Івано-Франківська регіональна фундація “Карпатські стежки”.

“Мандруючи горами, я ще у дитинстві бачив, що є дуже багато окопів, речей, які залишилися з Першої світової війни, адже тут проходив фронт. Відтак, коли вже зібрав певний обсяг інформації, почав цікавитися іншими складовими Карпат, не лише природою, а й людьми. Там є звичаї, традиції, і ця тема мене дуже зачепила. Я навіть пригадую, як у ті роки створив собі таку папочку, навіть зошит завів, де записував про війну, окопи, знахідки, друкував, наклеював і підписував фотографії”, – зазначив Василь Фіцак.

Коли дослідник уперше приїхав на військове кладовище, де більш ніж 350 стандартних відлитих хрестів – у міжвоєнний період там відбулися перепоховання – то зрозумів, що на них є надписи, які несуть конкретну інформацію про вояків. Проблема була в тому, що ті надписи роками, десятиліттями забілювали вапном із піском, тому довелося озброїтися дротяною щіткою і починати це все чистити.

“Таким чином, я запалився, що мушу дослідити ці військові поховання – скласти план-схему, нанести надписи, пронумерувати їх, зробити фотографію кожного хреста. Близько тижня я проводив там свій вільний від роботи час, все це фіксував”, – додав Василь Фіцак.

Також, дослідник розповів, що пізніше почав вивчати поховання і на цивільному цвинтарі міста.

“Дуже багато відомих видатних культурно-громадських, політичних діячів-українців поховані саме в Калуші, але мало хто знає про це. Відповідно, воно якось так потягнулося. Захоплюючись своїм містом, своєю історією, ти починаєш, у вільний від роботи час поринати в дослідження”, – розповів Василь Фіцак.

Читайте також: Понад пів тонни куті. Волонтери з Прикарпаття зібрали різдвяні смаколики бійцям на Схід

Категорії
Життя
Новини
Loading...