У ПЦУ розвінчали міфи про купання в ополонці на Водохреща

В Україні 19 січня святкують Водохреще. Останнім часом все більше людей занурюються у цей день у крижану воду, після її освячення. У ПЦУ розвінчали...

В Україні 19 січня святкують Водохреще. Останнім часом все більше людей занурюються у цей день у крижану воду, після її освячення. У ПЦУ розвінчали найпопулярніші міфи щодо такої забави.

Церква закликає українців не вважати пірнання у крижану воду чимось пов’язаним із святкуванням Хрещення Господнього. Про це повідомили на сторінці у фейсбуці Православної церкви України.

Дехто з екстремалів аргументує свої дії “дотриманням давньої української традиції”. Втім, у ПЦУ зазначили, що таке твердження – помилкове.

«У нашого народу такої традиції, пов’язаної із Богоявлення, не було. Ані етнографи, ані історики ще до середини ХХ століття не фіксували нібито «традиційних» масових пірнань у крижану воду з нагоди Хрещення Господнього»,
– розповіли у ПЦУ.

Описів такого дійства немає ані у давніх джерелах, ані у дослідження про традиції козаків, ані у спогадах людей старшого віку.

Звідки взялася ідея купання на Водохреща

  • За даними ПЦУ, деякі історики пов’язують такий звичай з росіянами, у яких було заведено пірнати в холодну воду після лазні.
  • Поширення ідей загартування організму, як частини здорового способу життя.

У ПЦУ наголосили, що купання на Водохреще аж ніяк не змиває усі гріхи.

«Яким чином їх можна «змити»? Хіба сам фізичний акт занурення у освячену воду, без покаяння у гріхах, може призвести до їх подолання?»
– сказали у церкві.

У ПЦУ зауважили, що не забороняють пірнати у холодну воду, бо «це право і вибір кожного». Тим, хто планує купатися на Водохреще, радять добре все обміркувати.

Категорії
Uncategorized
Новини
Loading...