Про покійного цимбаліста Петра Сказківа вийшла документальна стрічка

До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні в онлайн-кінотеатрі Держкіно відбулася прем’єра документальної стрічки про музиканта-віртуоза з Прикарпаття – “Цимбаліст Петро”. Про це йдеться на сайті Державного...

До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні в онлайн-кінотеатрі Держкіно відбулася прем’єра документальної стрічки про музиканта-віртуоза з Прикарпаття – “Цимбаліст Петро”.

Про це йдеться на сайті Державного агентства України з питань кіно, пише “Суспільне Карпати”.

Документальна стрічка режисерки Єлизавети Сміт “Цимбаліст Петро” розповідає про молодого музиканта-віртуоза Петра Сказківа з карпатського селища Ворохта. Хлопець взимку 2013-го приїжджає до Києва на Революцію Гідності. Він грає на цимбалах, ходить на барикади, розмовляє з демонстрантами.

Зіткнення із силовиками стають все жорсткішими й Петру доводиться поміняти цимбали на шолом та бронежилет. І погляди юнака змінюються. Коли він їхав на Майдан, був переконаний, що про все можна домовитися і порозумітися. Однак, коли почали вбивати протестувальників, хлопець каже, що на агресію потрібно відповідати такими ж діями.

“Повернувшись додому, Петро усвідомлює, що не може сидіти склавши руки та їде грати свою музику для людей у щойно звільнених від окупації міста”, – йдеться на сайті.

Сценарій до фільму написали Єлизавета Сміт та Максим Наконечний, композитор – Петро Сказків, продюсери – Олена Яковицька та Максим Наконечний. Робота над фільмом проходила у Ворохті, Тернополі, Слов’янську, Краматорську та в Києві, під час Євромайдану.

Ось декілька цитат Петра Сказківа зі стрічки:

“Не було відчуття – б’ють – втікаємо, було відчуття – не здамося! І всі люди йшли в бій проти людей в касках, людей зі щитами, з дубинками. Йшли голіруч і відстоювали свої права”.

“Є певний супротив, але це кам’яний вік. Воювати камінням і молотами проти людей, в яких є автомати Калашникова і снайперів, – це нелогічно… Відстрілювали прямо в голову, в серце, в шию”.

За словами авторів картини, “Цимбаліст Петро” – не просто фільм-портрет унікальної талановитої людини, це історія молодого чоловіка, який з головою кидається у процеси й події, що охопили нашу країну.

“Петро потрапив у наш об’єктив на Майдані, а героєм нашого фільму його зробили ті зміни, які з ним відбувалися”, – розповідає режисерка Єлизавета Сміт.

Петро Сказків народився 15-го травня 1987-го року у селищі міського типу Ворохта. Цимбаліст грав у рок-гурті “Джарап”. Був учасником Революції Гідності. Став фіналістом шоу талантів. Помер четвертого лютого 2021-го року від раку легенів. Похований у Ворохті.

Читайте також: Від початку року майже 200 тварин з “Дому Сірка” знайшли домівки

Категорії
Культура
Новини
Loading...